Erdoğan: Kartal'da meydana gelen olay afet değil
ensonhaber.com

Kartal'da çöken binadan yaralı olarak çıkarılanların tedavi gördüğü Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaralıları ziyaret ettikten sonra açıklama yaptı.

Beraberindeki bakanlarla birlikte kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı, binanın yıkıldığı bölgenin incelendiğini ve zayıf olan binalara kentsel dönüşümün kesinlikle uygulanacağını, üzerine basarak söyledi.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde;

"BU OLAY AFET DEĞİL"

"Aziz milletim, Kartal'da meydana gelen buna afet demeyeceğim, bu bir afet değil. Bu aslında ne yazık ki yıllardır konuştuğumuz, söylediğimiz özellikle bina yapımlarında kullanılması gereken malzemeler konusu, binaların yapıldığı yerlerin zemin etütleri ve bunlara dikkat edilmeden maalesef yapılan inşaatlarda zaman zaman yaşadığımız çok ciddi sıkıntılar var.

Erdoğan: Kartal'da meydana gelen olay afet değil VİDEO

DENİZ KUMU, ÇÜRÜK DEMİR, KAÇAK KAT

Bunlar deprem afetlerinde dikey mimari, yatay mimari ve bütün bunların yanında; kumu kalkıp deniz kumuyla vesaireyle yapmak suretiyle, kullanılan demirlerde hurda inşaat demirlerinin kullanılmasıyla maalesef atılan adımlar. Bütün bunlarla beraber inşaat ruhsatları olmadan yapılan inşaatlarla, burada olduğu gibi iskan olmadan yerleşimler, bunların neticesinde 3 kata müsaade edildiği halde 8 kat inşatın yapılmış olması. Ranta, daha fazla para kazanılmaya yönelik, kaçak yapılan bu işlerle şu anda bu bölgede çok ciddi bir sıkıntıyı yaşadık. 17 kaybımız, 14 yaralımız var.

Erdoğan: Kartal'da meydana gelen olay afet değil

YANDAKİ BİNALAR DA UYGUN DEĞİLSE KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKACAĞIZ

Yandaki binalarda da tehlikeler vardı. Hepsi o bölge, 1-2 bina değil. Bütün o bölgeyi incelemeye almış durumdayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaları tek tek incelemeye devam ediyor. Hangi binada durum nedir bakıyoruz. Açık, net söylüyorum; 'buralarda oturulması uygun değil' kanaati oluştuğu takdirde biz burada 'acaba müsaade eder misiniz' demeyeceğiz. Kentsel dönüşüm-değişimi kesinlikle uygulayacağız, mecburuz. Ondan sonra da ne biz ağlayalım, ne halkım ağlasın, kimse ağlamasın. Onlara fırsat vermeyelim, üzerimize düşeni hep beraber yapalım. Bu işi de başaralım."