Erdoğan: Kırım'da yasa dışı ilhak var
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 8. Toplantısı'na katılmak üzere Ukrayna'nın başkenti Kiev'de temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan: Kırım'da yasa dışı ilhak var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mariyinsky Sarayı'ndaki resmi karşılama töreninin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan: Kırım'da yasa dışı ilhak var

"KIRIM UKRAYNA'NIN"

Görüşme sonrası Zelenskiy'le kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere değinirken Rusya'ya da mesaj yolladı.

Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Erdoğan açıklamasında "Türkiye olarak Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızın altını bir kez daha çizmek istiyorum. Ukrayna'nın egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne desteğimizin aynı şekilde süreceğini teyit etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım'ın işgalini tanımıyoruz VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"1 MİLYON KİŞİ SINIRIMIZA YÜRÜYOR"

"İdlib konusundaki gelişmeler her geçen gün ne yazık ki artık altından kalkılamaz bir duruma geldi. Çok sabrettik. Rejimin maalesef Rusya'nın da görmezliği ile saldırılar neticesinde bu insanlar bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler. 1 milyona yakın insan sınırlarımıza doğru yürüyor. Çoluk, çocuk, yaşlı hep birlikte sınırlara geliyorlar. Bizde şu an 4 milyona yakın Suriyeli var. Bunların 3.5 milyonu tamamıyla sınır bölgelerinde. Biz bunları ülkemizde misafir ediyoruz. Bu gelecek 1 milyon insanı nerelere yerleştireceğiz. Kısa süre önce bir deprem geçirdik.

Erdoğan: Kırım'da yasa dışı ilhak var

"SURİYE'DE BRİKET EVLER YAPIYORUZ"

Bu depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybetti, fakat 10 bine aşkın ağır hasarlı bina var. Biz bu binaları süratle inşa edeceğiz. Orta hasarlı, az hasarlı binalar var. Bunlarla beraber yoğun çalışmanın içine girmemiz lazım. Bir taraftan da mülteciler geliyor, artık bunları kabul etmekte zorlanıyoruz. Bunları kendi yerlerinde Suriye'de nasıl iskan ederiz bunun çalışmasını yapıyoruz. Suriye'de briket evler yapıyoruz. Şu anda böyle bir çalışmanın içerisindeyiz. İlk etapta 25-30 bin bir barınak yapalım dedik. Fakat bir de ne görelim ne yazık ki rejim güçleri hava saldırısına geçti. Bu hava saldırısı neticesinde 8 kişi şehit oldu. Artık dedik ki olacak gibi değil ve karşı noktada cevaplar verildi.

Şu anda kesinlikle biz de bu noktada gerek hava gerek kara olmak üzere bunlara gerekenleri yapıyoruz. Gereken bedelleri ödetiyoruz ve ödetmeye devam edeceğiz. Herkes bu yükümlülüğünü bilsin ve burada çalışmaları sürdürelim."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)