Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları
ensonhaber.com

Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a günübirlik ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle birlikte ortak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları;

"AZİZ KARDEŞİM RUHANİ'Yİ TEBRİK EDERİM"

Aziz kardeşim Ruhani'nin davetiyle Tahran'da bulunuyoruz. Misavirperverlik için şükranlarımı iletmek isterim. İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleştirilen seçim yoluyla yeniden cumhurbaşkanı seçilen değerli kardeşim Ruhani'yi tebrik etmek isterim.

Erdoğan ve Ruhani'nin ortak basın toplantısı GALERİ

Askeri, siyasi, kültürel, turizm bütün bu konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız aralarında ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Kurumlar, aynı şekilde bu görüşmeleri gerçekleştirdiler.

Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları

HEDEF TİCARET HACMİNİ 30 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK

Türkiye-İran arasındaki son dönemlerde üst düzey görüşmelerin artışı ilişkilerimiz üst düzey seviyeye taşıyacaktır. Yıllar önce belirlediğimiz 30 milyar dolar ticaret hacmi seviyesi son yıllarda 10 milyar dolarda kaldı. Dördüncü yüksek düzeyli strateji konseyi de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu. Enerjiden, turizme, kara yolu taşımacılığına, savunma sanayiine varıncaya kadar arkadaşlarımızın çalışmasını teşvik ettik.

Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları VİDEO

Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları

Merkez Bankalarımızın riyasetinde, finans sektörlerine bir hareketlilik getirme kararı aldık. Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklar.

"YATIRIMCILARIMIZI TEŞVİK EDECEĞİZ"

Bankalarımızın İran'da şube açmaları, İran bankalarının Türkiye'de şube açmaları konuları hareketlenecektir. Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Onun için enerji bakanlarımızın bu noktadaki işbirliği önem arz ediyor. Kültür-turizm bakanlarımızın aralarındaki işbirliği büyük önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübemizi İran'la özellikle paylaşmak istiyoruz. Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a inanıyorum ki ülkemizden binlerce onbinlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den İran'a olan THY seferleri zaten bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, edeceğiz.

Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları

"MOSSAD'LA AYNI MASADA VERİLEN KARAR GAYRI MEŞRUDUR"

Tabi bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle, üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzde ilk madde haline gelmiş vaziyette. IKBY'nin gayrı meşru referandumunu tanımadığımızı zaten beyan ettik. 350 kilometre sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetimi, batısında Suriye. IKBY neyin referandumunu yapıyor? Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad'la masaya oturarak verilen karar gayrı meşrudur. Bir tarafına malum bir zatı, diğer tarafında başka bir malum zatı alıp böyle bir adımı atmak, IKBY yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhattabımız merkezi yönetimdir. Bu referandumu kesinlikle gayri meşru olarak belirliyoruz. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran'ın gerek Türkiye'nin gerek merkezi yönetimin bundan sonra ağırlaştırarak atacağı adımlar var.

"MAZLUMLARIN KURTULUŞU İÇİN HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI YAPACAĞIZ"

Aynı şekilde Suriye'de bir üçlü mekanizma var. Orda da Rusya, Türkiye ve İran olarak Astana süreciyle devam eden bir süreci işletiyoruz. Tabiki bu üçlü mekanizmanın mücadelenin, oradaki mağdur ve mazlum insanların kurtuluşuna vesile olacaktır. Tüm dünyadaki mazlumların, mağdurların kurtuluşu için vereceğimiz mücadele inanıyorum ki bizler üzerinde önemli bir vazifedir. Bu süreç içerisinde ilgili bakanlarımız, gerek silahlı kuvvetlerimiz, gerek istihbarat örgütlerimiz her türlü çalışmayı yapmaktadır.

Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları

Hasan Ruhani'nin açıklamaları;

"GÜMRÜK KAPILARI 24 SAAT ÇALIŞACAK"

Son günlerde iki ülkenin ilişkileri siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarında her geçen gün daha da gelişmektedir.

Bugün iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldık. İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı. Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacaktır. Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak.

"TÜRKİYE DAHA FAZLA DOĞALGAZ ALMAK İSTEDİ"

İki ülke arasında yatırımcılığı kolaylaştırmak adına, İran tarafı Türk yatırımcılara gerekli kolaylığı sağlayacak. Türk tarafı İran'da daha fazla doğalgaz almak istediğini bildirdi. İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları

"İKİ ÜLKE 30 MİLYAR DOLARLIK TİCARETE ULAŞMAK İSTİYOR"

Turizmle ilgili iki ülke ortak çalışmalar geliştirmeye hazır olduğunu belirtti. İki ülke de ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirerek yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istiyor.

"İKİ ÜLKE SURİYE VE IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUYOR"

Bölgemizde hassas durumları göz önüne alarak, Suriye ve Kuzey Irak ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. En temel amacımız bölgede barış, istikrar ve güvenliği hakim kılmaktır. Kuzey Irak konusunda İran, Türkiye ve Irak arasında işbirliği yapılmaktadır. Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları arttırmak bazı yabancıların bu bölge üzerindeki planlarıdır. İki ülke de bunu kabul etmiyor ve Suriye ile Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyor. IKBY halkı bizim iyi komşularımız ve kardeşlerimiz. Biz onlara baskı uygulanmasını istemiyoruz. Ancak oradaki bazı yöneticiler bazı yanlış kararlar aldılar ve bu kararları telafi etmek zorundalar.

Terörizmle mücadele iki ülkenin temel amaçlarından biridir. İsterse bunun adı DEAŞ, isterse Nusra isterse PKK olsun, terörizmle mücadele edeceğiz.

Erdoğan ve Ruhani'nin açıklamaları