İdlib'de yaşananlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a soruldu
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti sonrası yurda dönerken, uçakta bulunan gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın gündeminde, Esad rejimi tarafından Suriye'de Türk askerlerine yapılan saldırı vardı.

"REJİM İÇİN BUNUN SONUÇLARI OLACAK"

Gerçekleştirilen saldırının, İdlib mutabakatının açık bir ihlali olduğunu ve Rejim için bunun sonuçları olacağını söyleyen Erdoğan, "Operasyonların bunlara (Esad rejimi) ciddi bir ders olduğu kanaatindeyim ama durmayacağız, aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz. Askeri gözlem noktalarımız tabii ki orada hayati rol oynuyor ve yerlerinde kalacaklar. Gerekli tahkimatlar yapılıyor." ifadelerini kullandı.

"RUSYA İLE ÇATIŞMAYA GEREK YOK"

Rusya ile şu aşamada bir çatışma ya da ciddi çelişki içerisine girmesine gerek olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı, "Rusya ile şu aşamada bir çatışma ya da ciddi çelişki içerisine girmemize gerek yok. Rusya ile çok ciddi stratejik girişimlerimiz var." dedi.

İdlib'de yaşananlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a soruldu

Erdoğan'ın çıklamalarından satır başları;

"76 REJİM ASKERİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

"Bu attığımız adımın ardından da orada 76 civarında rejim mensubunu etkisiz hale getirdik. Bunların büyük bir kısmı ölmüş durumda, belli bir kısmı yaralı. Fakat Rus tarafına da bunun bütün bilgilerini de koordinatları ile birlikte arkadaşlarımız verdiler. Başta Milli Savunma Bakanımız olmak üzere Genelkurmay Başkanımız, Kuvvet Komutanlarımız yaralı askerlerimizi hastanelerde ziyaretlerini yaptılar. Askeri gözlem noktalarımız tabi ki orada hayati rol oynuyor ve yerlerinde kalacaklar. Gerekli tahkimatlar da bunun için yapılıyor.

"YENİ BİR GÖÇ DALGASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

İdlib’de yeni bir savaşa, sivil katliamına ve göç dalgasına müsaade edemeyeceğimizi de onlara bildirdik. Bugün de Dışişleri Bakanımız, Rus mevkidaşı Lavrov’la bir görüşme yaptı. Hem sahada hem de masada gerekli adımları atıyoruz. İdlib konusunda uluslararası toplumun da sorumluluk üstlenmesi gerekiyor.

"TAKDİR ETMEK YETERLİ DEĞİL"

Türkiye’yi takdir etmek yeterli değil, biz somut adımlar da görmek istiyoruz. Hakikaten 'Bu kadar insanı yediriyorsunuz, içiriyorsunuz, giydiriyorsunuz, sağlığıyla ilgileniyorsunuz. Türkiye çok büyük işler yapıyor' gibi bizi takdir kelamları artık yetmiyor. İcraat istiyoruz. Aksi takdirde diğer adımları atma girişimine de başlayacağız."

LİBYA MESELESİ

"Biz meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin yanında siyasi süreci desteklemeye devam edeceğiz. Bu bağlamda yarın (bugün) Sayın Merkel’le bir telefon görüşmem olacak. Arkadaşlarımız da muhataplarıyla temas halindeler. Temenni ederim ki bu görüşmelerden de hayırlısıyla neticeleri alırız"

"KIRIM'IN İLHAKINI TANIMIYORUZ"

“Kırım Tatarları konusundaki pozisyonumuz net. Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz. Kırım’ın haklarını korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak Sayın Başkanın da bu konuda kararlı olduğunu gördüm. O da özellikle ‘Kırım Tatarları konusunda hassasiyetiniz nedir?’ diye bunları benden ayrıca öğrenmek istedi. Ben de kararlılığımızı söyledim. Hatta şu anda Herson bölgesinde 500 konut yapabiliriz diye bir teklifte bulundu, ‘Beraber yapalım’ dedi. Biz de kendilerine ‘İsabetli olur’ dedik."

HABLEMİTOĞLU'NIN KATİLİNİN İADESİ

Gazeteci Necip Hablemitoğlu’nun katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ın iadesi için girişimlerin sürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bunu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'den özellikle istedim. ‘Bizim için çok ama çok ileri derecede önemli. Şu anda iltica ile ilgili de girişimleri olmuş. Dolayısıyla burada bir yanlışa düşüp de buna böyle bir kapıyı da açacak olursanız, bu aramızdaki ilişkileri de sıkıntıya sokabilir’ dedim.”

FETÖ İLE MÜCADELE

"FETÖ ile mücadele konusunda Ukrayna 2018’de iki kişiyi ülkemize sınır dışı etmişti fakat burada hala iki tane okulları var. Bunların Maarif Vakfı’na devri için kendilerine özellikle ricada bulundum. Hatta 'Sizin Milli Eğitim Bakanlığınızla beraber de bu çalışmayı sürdürebilirler' dedik. Necip Hablemitoğlu’nun katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ın iadesi için de girişimlerimiz sürüyor. Bunu kendisinden özellikle istedim. Dedim ki 'Bizim için çok ama çok ileri derecede önemli. Şu anda iltica ile ilgili de girişimleri olmuş. Dolayısıyla burada bir yanlışa düşüp de buna böyle bir kapıyı da açacak olursanız, bu aramızdaki ilişkileri de sıkıntıya sokabilir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)