Erdoğan'ın Kabine revizyonunun şifreleri

Erdoğan'ın Kabine revizyonunun şifreleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamayla kabinede 4 isim değişti. İçişleri Bakanlığı'na Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'na Nabi Avcı, Sağlık Bakanlığı'na Mehmet Müezzinoğlu'nun getirildiği bildirildi.

Kabine revizyonu sonrası gelen ve giden isimlerle ilgili dikkat çekici ayrıntılar söz konusu.

KURTULMUŞ VE SOYLU'YA KOLTUK VERİLMEDİ

Başbakan Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü uçakta yaptığı açıklamada 'Her an her şey olabilir' demişti. Bu açıklama sonrası HAS Parti'yi kapatıp AK Parti'ye katılan Numan Kurtulmuş ve Demokrat Parti eski genel başkanı Süleyman Soylu'ya bakanlık verebileceği senaryoları sıkça dillendirildi. Ancak son kabine revizyonu sonrası bu yöndeki beklentilerin boş olduğu ortaya çıktı.

AK PARTİ'NİN İZMİR ADAYI GÜNAY MI?

Kabine revizyonu sonrası AK Parti'nin İzmir adayı kim olacak sorusu da netlik kazanmaya başladı. Kabinenin en uzun süre bakan koltuğunda oturan ismi olan Binali Yıldırım'ın bakanlıktan alınarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hazırlanacağı iddia ediliyordu. Ancak Yıldırım bakanlıkta kalırken adaylık ismi için geçen Ertuğrul Günay'ın görevden alınması "CHP'nin kalesinde AK Parti'nin İzmir adayı sosyal demokrat geçmişi güçlü olan Günay mı?" sorusunu akıllara getirdi.

MELİH GÖKÇEK'İ RAHATLATAN REVİZYON

Belediye Başkanı olacağı iddia edilen isimler arasında Ali Babacan ve Egemen Bağış da vardı. Ancak her iki isim görevde kalınca Ankara için adı geçen Babacan ve İstanbul için adı geçen Bağış'ın adaylıkları da zora girdi.

ERDOĞAN'IN VEFA REVİZYONU

Erdoğan'ın kabineye aldığı 4 isim arasında 3 isim AK Parti'nin kuruluşundan bu yana Erdoğan'ın en yakınında olan isimlerden. Sağlık Bakanlığı'na getirilen Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti İstanbul eski İl Başkanlığı görevini yürütmüştü. Erdoğan'ın İstanbul kadrosunda yer alan ender isimlerden birisiydi.

Nabi Avcı Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü günlerden bu yana yanında. Erdoğan'ın iki dönem başdanışmanlığını yaptı.

Ömer Çelik ise Erdoğan'ın tüm yurt dışı ziyaretlerinde yanında bulunan bir isimdi. AK Parti'nin ideologlarından birisi olarak gösterilen Ömer Çelik, 3 dönemdir AK Parti milletvekili.

RAHAT BİR NEFES ALAN BAKANLAR

Kabine revizyonunda adı geçen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, koltuklarını koruyarak rahat bir nefes aldı.