Ertuğrul Özkök'ün Instagram'daki 10 Kasım itirafı

Ertuğrul Özkök'ün Instagram'daki 10 Kasım itirafı

Ertuğrul Özkök, lisede bir 10 Kasım günü müdür odasına götürülerek azar işittiğini söyleyince biz de araştırdık. Araştırmalarımız sonucu Özkök'ün bir yazısında 'Beatles kostümü' denilebilecek bir kılık-kıyafetle gitmesi ve öğretmeninin ağlayarak Atatürk'ü ağlamasıyla dalga geçmesi nedeniyle böyle bir suçlamaya maruz kaldığı şeklinde anlattığını gördük.

İŞTE O YAZI

Hayatım boyunca bir kere disipline sevkedildim. Onda da, “Atatürk'le dalga geçmek” iddiasıyla suçlandım. 1963 yılının 10 Kasım günüydü. Okulun Yunan sütunlu girişinin önündeki bahçede toplanmıştık. Herkes siyah elbiseleriyle okula gelmişti. Ben de siyah giymiştim. Ama biraz farklıydı. Bir kere kravatım yoktu. Siyah dik yaka bir kazak giymiştim. Altında siyah bir pantolon, ayağımda ise siyah botlar vardı. Asıl ayrıştırıcı özelliğim ise bütün alnımı kapatan uzun saçlarımdı. Yani üzerimdeki matem elbisesi değil, düpedüz Beatles kostümüydü. Siyah elbiseler giymiş bir öğretmen, ağlayarak Atatürk'ü anlatıyordu. Bense durmadan dalga geçiyordum.

Törenden sonra bir öğretmen gelip beni aldı ve müdürün odasına götürdü. Sıkı bir azar işittim... Müdür, “Bu olayı siciline geçirirsem başına ne gelir biliyor musun” diye sordu. Endişeli bir ifadeyle yüzüne baktım. “Askerlik yapamazsın...” diye devam etti. Bunun ne anlama geldiğini anlamasam da korktum.

Olayı babama hiçbir zaman söylemedim. Demokrat Partiliydi, İnönü'ye çok kızardı... Ama çok kuvvetli bir Kurtuluş Savaşı bilinci vardı. Sıkı bir Cumhuriyetçiydi. Atatürk onun için en büyük şahsiyetti... O zamanlar merkez sağ siyasetçileri ve yazarları da Cumhuriyet ilkelerine bağlıydı ve Atatürk'e büyük saygı ve sevgi duyuyordu. Sonra yıllar geçti. Yaşadıklarım, gördüklerim, gezdiğim yerler, öteki Müslüman ülkeler, Fransa'daki eğitim yılları beni Cumhuriyet'e daha da çok bağladı. Gözümdeki Atatürk hep büyüdü. O büyüdükçe ben büyüdüm... Bugüne kadar Cumhuriyet Bayramlarında, 19 Mayıslarda, 23 Nisanlarda fazla özel yazı yazmadım. Bugünse içimde öylesine büyük bir Cumhuriyet'i yazma tutkusu var ki... Aklıma ve kalbime başka hiçbir konu gelmiyor.