Etiyopya'nın ilk yabancı bankası Ziraat
Ajanslar

Ziraat Bankası'nın Etiyopya'da temsilcilik açmak için başvuruda bulunduğunu açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, DEİK Türkiye-Etiyopya İş Forumu'nda konuştu.

Etiyopya'nın ilk yabancı bankası Ziraat

ÖNCE OFİS SONRA BANKA

Türk iş dünyası olarak Etiyopya'da bakir alanlarda yer almak istediklerini belirten Zeybekçi, "Şu anda Etiyopya’da yabancı banka yok. Ziraat Bankası’nın kendileri ile bir temasını sağladık. Orada önce bir ofis, ardından da orada bankacılık yapmakla ilgili ilk lisans almış olan banka olacak" dedi.

Zeybekci toplantı sonunda sürecin ne aşamada olduğuyla ilgili gelen bir soruyu, "Ziraat Bankası ile ilgili oradaki ilgili bakanlığa ve ilgili kurumlara yazısını yazdık, başvurusunu yaptık" şeklinde cevapladı.

Etiyopya'nın ilk yabancı bankası Ziraat

"ETİYOPYA İŞ DÜNYASI DA İSTİYOR"

Zeybekci, sözlerinin devamında Etiyopya'nın şu ana kadar yabancı bankalara izin vermediğini vurgulayarak, "Gönlümüz istiyor ki ilk bankacılık lisansı alıp da bankacılık yapmaya başlayan Ziraat Bankası olsun. Her şeyin olumlu olduğunu biliyoruz. Ofisin bu yıl sonundan önce olmasında fayda var çünkü oradaki iş dünyası bunu hararetle istiyor" dedi.

AFRİKA PAZARINDAKİ BAŞARI HİKAYESİ

Nihat Zeybekci, Etiyopya'nın Türkiye için önemli bir yer teşkil ettiğini belirterek "Afrika pazarındaki başarı hikayemiz içinde en önemli hikaye Etiyopya. Şu an Türk yatırımlarının tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor. Orada yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği işletmelerin sahipleri Türk yatırımcıları, Türk şirketleri" diye konuştu.

Etiyopya'nın ilk yabancı bankası Ziraat

TÜRK ŞİRKETLERİ ETİYOPYA'YI BÜYÜTÜYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise konuşmasında Türkiye-Etiyopya arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 400 milyon dolar seviyesine çıktığını belirterek, "Bugün Türk şirketleri Etiyopya’daki en büyük özel sektör işvereni durumundadır. Bu firmalar, Etiyopya’nın büyümesine ve gelişmesine katkı sağlıyor" dedi.

ETİYOPYALILAR DA İSTEKLİ

Etiyopya Sanayi Bakanı Ahmed Abitew de iş forumunun mevcut fırsatların değerlendirilmesi ve daha da ileriye taşınması için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Türkiye ve Etiyopya arasındaki stratejik bağın sürekli olarak geliştiğine işaret eden Abitew "Hükümetler, halklar ve iş çevreleri arasındaki ilişkiler gelişmektedir. İki dost ülke arasındaki yakın ilişki daha da ileriye taşınmaktadır. Uzun vadeli stratejik, sosyal ve ekonomik etkilerin de beraberinde geldiği yatırım fırsatları değerlendirilmektedir. İki ülkedeki özel sektörün temsilcilerinin oynadığı roller ve bu rollerin önemi yadsınamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Etiyopya'nın ilk yabancı bankası Ziraat