Faruk Çelik'ten Soma açıklaması

celik

Bakan Çelik, kamuoyunda “Torba yasa” olarak bilinen ve içerisinde Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden işçilerle ilgili önemli düzenlemelerin bulunduğu İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının Genel Kurul görüşmelerinde muhalefetin tasarıya yönelik eleştirilerine cevap verdi.

''DÜZENLEMELER 15 MİLYON İŞYERİNİ İLGİLENDİRİYOR''

Tasarıda yer alan SGK ile ilgili düzenlemelerin yaklaşık 15 milyon iş yeri, sigortalı ve 100 milyar liralık bir alacağı ilgilendirdiğini ifade eden Bakan Faruk Çelik, “Bu amaçla, sigorta prim borçları, sosyal güvenlik destek prim borçları, idari para cezaları, genel sağlık sigortası prim borçları, inşaat ve ihale konusu işlere ait fark ve prim borçları yapılandırılmaktadır. Bu kapsamda genel sağlık sigortalıların borçlarının anaparasını peşin ödemeleri halinde gecikme zamları ve gecikme cezaları tamamen silinmektedir. Bunların dışında prim borçlarında ise peşin ödemelerde gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek anapara TÜFE, ÜFE ile güncellenmektedir. Peşin ödeme yerine taksitle ödemeyi tercih eden vatandaşlarımız açısından vade farkı uygulanarak 6, 9, 12 ve 18 taksit imkânı getirilmekte ve taksitlerin iki ayda bir ödenmesi sağlanmaktadır” diye konuştu.

''NE SÖZ VERDİYSEK TAMAMINI YERİNE GETİRDİK''

Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden işçilerle ilgili bazı sözlerin verildiğini ve bu sözlerin yerine getirilmediği yönündeki eleştirilere cevap veren Bakan Çelik, “Biz işçi kardeşlerimizle bir araya geldik. Onlarla yaptığımız değerlendirmelerde kendilerine ne söz verdiysek bunların tamamını yerine getirdiğimizi ifade etmek istiyorum. Özellikle sivil şehitlere verdiğimiz haklar ne ise aynı hakları Soma'da hayatını kaybeden kardeşlerimizin hak sahiplerine de verdiğimizi belirtmek istiyorum. ‘İş yerleri, ocaklar kapalı' deniliyor, ocaklar kapalı, doğru. Denetim şu anda devam ediyor. Kapalı ocaklar açılıncaya kadar da onlara gerek yardım olarak gerekse ücretin daha sonra işverene rücu edileceği düzenlemeleri yapmış bulunuyoruz” dedi.

''SIKINTILI DURUMUN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKİYOR DEDİK''

Tasarının içinde bulunan taşeron ile ilgili düzenlemelerden bahseden ve taşeron uygulamasının 1936 yılından beri var olan bir uygulama olduğunu ifade eden Bakan Çelik, “Burada bir keyfilik oluşmuş, burada sıkıntılı bir atmosfer var. ‘Bu sıkıntılı durumun, emeğin sömürüsüne dönmesine yönelik bu atmosferin, bu tablonun ortadan kaldırılması gerekiyor' dedik. Onun için taraflarla uzunca çalışma yaptık. Şimdi ne geldi, ne getiriyoruz?

''NE GETİRİYORUZ''

Bakınız, alt işveren yani hizmet alımı, İş Kanunu'nun ikinci maddesi çerçevesinde gerçekleştirilebilecek, yani bir teknolojik nedene, uzmanlık gerektiren veya işin gereği durumlarında, bu üç şart aranan hususlarda hizmet alımı gerçekleştirilecek. Yardımcı işlerde hizmet alımı gerçekleştirilecek, bu yardımcı işleri de Bakanlar Kurulu olarak belirleyeceğiz, ondan sonra değişme şartı, şansı yok. Onun dışındakiler, İş Kanunu'nun ikinci maddesindeki hususların ve yardımcı işlerin dışındaki tüm çalışma hayatı asıl işçi olarak gerçekleşecek. Şimdi arkadaşların burada çıkıp ‘taşeron uygulamasıyla ilgili ne getiriyor?' ifadeleri var, ne getirdiğini açıkça ifade ediyorum; yardımcı işler, İş Kanunu'nun ikinci maddesinde belirtilen hususların dışındakiler asıl işverenin, asıl işçisi olarak çalışacaklarını belirtiyorum. Siz temizlik işçisi olarak aldığınızı başka bir yerde istihdam imkânınız vardı. Yasa diyor ki, ‘hayır, ihalesini yaptığınız iş temizlik işiyse temizlik işinden başka bir yerde istihdam etme imkânınız yok.' Kıdem tazminatı uygulaması mevcut tazminat 12 ayı gerektiriyor, 12 ay çalışmasını gerektiriyor idi ama alt işverenler 11,5 ay çalıştıkları için bundan mahrum idiler, bu düzenlemeyi buraya yerleştirdik. Artık taşeron işçilerimizin kıdem tazminatı sorunu ortadan kalkmış bulunuyor, kamu bunu tekabül ediyor, çalıştığı kurumlar tarafından tazminatları ödenecek” açıklamasında bulundu.