Fatih Altaylı: Başbakan bu MİT'e nasıl güveniyor

Fatih Altaylı: Başbakan bu MİT'e nasıl güveniyor

Adana'da durdurulan TIR'ların MİT'e ait olduğunun ortaya çıkmasından sonra TIR'larla ilgili inceleme yapmak isteyen savcı hakkında da önemli iddialar ortaya atılmıştı.

Başbakan Erdoğan'ın eleştirdiği TIR olayına Fatih Altaylı, Habertürk'teki köşesinde yer verdi.

KAÇAKÇILAR, MİT'TEN DAHA MI BECERİKLİ!?

Gün geçmiyor ki, Adana, Kilis, Gaziantep, Hatay gibi Suriye'ye komşu veya yakın vilayetlerimizde bir "TIR" yakalanmasın. Bir savcı emir veriyor, jandarma veya polis durduruyor. TIR aranıyor. İçinden sürekli olarak "devlet sırrı" çıkıyor. TIR'ların içinde ne var bilmiyorum. "İnsani yardım" deniyor. İnsani yardım niye gizli bir şekilde MİT elemanları eşliğinde gönderilir, onu da bilmiyorum. Benim bildiğim insani yardım, üzerine afiş asılarak, "İnsani yardım konvoyu" falan denilerek gönderilir, Kızılay eşliğinde yollanır. Aslında bunu da dert etmiyorum. Devletlerin "gizli" veya "örtülü operasyonları" olabilir. Bu örtülü operasyonlar, o devletin "lehine" olacak şekilde organize ediliyorsa o devlet "kazançlı" çıkar, yok "yanlış bir organizasyon" yapılıyorsa zaten sonunda kabak o organizasyonu yapan devletin başına patlar. Bunu da zaman gösterir.

BİZİM İSTİHBARAT BİR TIR'I GÖTÜREMİYOR

Benim asıl sıkıntım, TIR'ların içinde ne olduğuyla ilgili değil. Bana koyan, bu işi yapanların "beceriksizliği". Bu ülkenin en üst, en önemli ve özellikle bu hükümet döneminde "operasyonel güç" haline getirilen ve kaynakları artırılan istihbarat teşkilatının dört elle bir TIR'ı kendi toprakları içinde hedefine ulaştıramaması. Bu ülkenin istihbarat teşkilatı, bu ülkenin içinde bir TIR'ı sınıra kadar götüremiyor. Hani sınırı geçince yakalansa, yabancı istihbarat örgütleri, ne bileyim mesela Muhaberat falan ele geçirip Suriye'ye girerken "enselese" içim daha az acıyacak.

BU MİT'E BAŞBAKAN NASIL GÜVENİYOR

Ama hayır, bizim MİT'in TIR'ları, bizim savcılar ve bizim polisler tarafından durdurulup duruyor. Her gün binlerce kamyonun, TIR'ın geçtiği yollarda savcılar ve polisler, MİT'in TIR'larını eliyle koymuş gibi bulup ayıklıyor. Kaçak sigara dolu TIR'lar yollarda cirit atarken, bomba yüklü kamyonlar Türkiye'ye girip binlerce kilometre yol alırken kimse yakalayamıyor. Ama MİT'in TIR'ları ha babam enseleniyor. Diyelim ki savcılar kötü niyetli, diyelim ki polisler paralel polis. Yine de MİT'te bir "sızıntı" var ki, bu kadar kolay yakalanıyor. Çok merak ediyorum, iki TIR'ı kendi topraklarında yürütemeyen MİT'e Başbakan nasıl güveniyor!