Festivalden fazlası: Venedik maskelerinin ilginç tarihi
Özel İçerik

Venedik, 18. yüzyılda da son derece zengin ve güçlü bir ticaret imparatorluğuydu. Akdeniz'deki konumu ona Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'da sayısız ticaret yolu açtı. Yani Venedik'teki çoğu vatandaş yüksek yaşam standardına sahipti desek, yanlış olmaz.

Venedik maskeleri, bu şehrin sadece eğlence hayatını değil, aynı zamanda tehlikenin ve entrikanın tarihini oluşturuyor.

MASKELİ BİR KİŞİ, OLMAK İSTEDİĞİ HER ŞAHSA  BÜRÜNEBİLİRDİ

Venedik'te dolaşırken, olağanüstü dekoratif olan birçok maske göreceksiniz. Bunlar esas olarak iki kategoriye ayrılır: Karnaval sırasında giyilen geleneksel maskeler ve karakter maskeleri.

Venedik maskelerinin işlevi, hem pratik hem de heyecan verici bir şeydi; maskeli bir kişi, olmak istediği kişi olabilirdi ve ne yapmak istiyorsa onu yapabilmekte özgürdü. Zavallı bir adam makam sahibi bir soylu olabilir; bir kadın, erkek gibi davranabilirdi ya da tam tersi.

Festivalden fazlası: Venedik maskelerinin ilginç tarihi

FAKİRLER, SOYLULARIN BALOLARINA MASKELER SAYESİNDE GİDEBİLİYORDU

Venedik maskeleri, bir dönem kadınların, erkeklerin egemen olduğu yerlere girebilmesi ve fakirlerin süslü elbise partilerinde soylularla karışabilmesi gibi amaçlara hizmet etti. 18’inci yüzyılda, siyasi oylamalara katılırken insanların gizliliğini sağlayabilmesi için de standart bir kamuflaj görevi görüyordu.

Festivalden fazlası: Venedik maskelerinin ilginç tarihi

DOKTORLAR, VEBALI İNSANLARDAN KORUNMAK İÇİN KULLANDI

Veba, Venedik'i defalarca perişan etti ve bu gagalı maskeler, İtalyan doktorlar tarafından bir sağlık önlemi olarak kullanıldı. Başlangıçta, doktor Charles de Lorme tarafından veba ile savaşmak için popüler hale getirilmiş bu maskenin gözleri, hasta kurbanlara maruz kalmamak için kristal lenslerle donatılmış ve uzun gagası hastalıktan uzak tuttuğuna inanılan çeşitli ot ve ilaçlarla doldurulmuştu.

Festivalden fazlası: Venedik maskelerinin ilginç tarihi

DEVLET GÖREVLİLERİ GİZLİ İŞLERİNİ MASKE ALTINDA GÖRÜYORDU

Maskeler kimi zaman pragmatik amaçlara da hizmet ediyordu. Venedik şehri nispeten küçük bir yer; bazen başkalarının ne gibi anlaşmalar yaptığınızı bilmesini istemeyebilirsiniz. İşte bu maskeler, devlet görevlileri ve casuslar için birebir bir yöntemdi.

Festivalden fazlası: Venedik maskelerinin ilginç tarihi

KUMAR, EŞCİNSELLİK ALDI BAŞINI GİTTİ

Eşcinsellik o zamanlarda ölümle cezalandırılırdı, ancak bu maske sayesinde Venedik yasalarında küçük bir boşlukta kaldı. Maske sayesinde erkek kullanıcıların, diğer erkeklerle heteroseksüel ilişkiler kurması hiç de zor değildi.

Kumar; gece gündüz sokaklarda, evlerde hatta iş yerlerinde bile devam etti. Kadın giyim daha belirgin hale geldi. Kamusal olarak kınanırken eşcinsellik bile, halk tarafından benimsendi. Rahipler ve din adamları bile maskeli gezip, aykırı davranışlarda bulunmaya başladı.

Festivalden fazlası: Venedik maskelerinin ilginç tarihi

HALK YOLDAN ÇIKTI, KULLANIM SINIRLANDIRILDI

Gel zaman git zaman halk; lüks, hoşgörü ve ahlaki bozulmayla karşı karşıya kaldı. Bu durum şehrin otoritesine de zarar vermeye başladı. Sonunda, günlük yaşamdaki maskeler yasaklandı ve kullanımı da yılın sadece belirli aylarıyla sınırlandı.

Venedik maskeleri, şimdilerde meşhur karnavalıyla yıl boyunca turistleri, dansçıları ve yarışmacıları etkilemeye devam ediyor. Bu şaşaalı maskeler, Cadılar Bayramı'ndan tutun da maskeli balolara ve Kuzey ve Güney Amerikalıların Mardi Gras dedikleri geleneğe kadar yayıldı.

Ancak bilinen bir gerçek var ki, bu maskeler her zaman zengin İtalyanların tarihlerini taşıyor.

Festivalden fazlası: Venedik maskelerinin ilginç tarihi