Fethullah Gülen ABD'de I-140 vizesine sahip

Fethullah Gülen ABD'de I-140 vizesine sahip

ABD’de yaşayan Fethullah Gülen hakkında ‘suç örgütünün lideri’ olduğu gerekçesi ile yakalama kararı çıkartıldı. Buna göre Pensilvanya eyaletinde yaşayan Gülen için 'kırmızı bülten' çıkartılıp Türkiye'ye iadesi istenecek.

Fakat Gülen'ün Amerikan vatandaşı olma hakkının bulunması Amerika açısından bir iç politika konusu olarak görülüyor.

ABD'YE I-140 VİZESİ İÇİN BAŞVURDU

Gülen’in Mayıs 2007’de ABD'ye yaptığı I-140 vizesi başvurusu Kasım 2007’de reddedildi. Bunun üzerine ABD’li avukatı aracılığı ile Gülen ABD Vatandaşlık ve Göçmen ofisini mahkemeye verdi.

CIA MENSUPLARI REFERANS OLDU

I-140 vizesi ABD’de uzun süreli oturmak isteyen ve “sıradışı yeteneği veya bilgisi olan” kişilere veriliyordu. CIA mensuplarının bulunduğu isimler referans mektuplarıyla Gülen için seferber oldu.

SIRADIŞI YETENEKTE SİYASET VE DİN BİLİMCİSİ

16 Temmuz 2008 tarihinde hakim kararını açıklarken “Sıradışı yetenekte siyaset ve din bilimcisi” tanımını geniş anlamda yorumladı ve Gülen’in oturma iznini onayladı.

ABD'NİN İÇ POLİTİKA KONUSUNA DÖNÜŞTÜ

Gülen'in 10 Ekim 2013 itibarıyla, Yeşil Kart ile 5 yılını doldurup Amerikan vatandaşı olmak hakkına erişmesi, Fethullah Gülen'in ABD'den istenmesine dair meseleyi bir dış politika konusu olmaktan çıkardı. Bu, Amerika açısından da bir iç politika konusuna dönüştü.