Florür nedir
ensonhaber.com

3

Florür, diş yüzeyinde şekillenen mikroskobik deformasyonları yeniden mineralize eder.

Bunların yanı sıra diş yüzeyini kuvvetlendiren florür, bakterilerin başlattığı asit saldırılarına karşı diş minelerine direnç kazandırır.

Günümüzde diş çürüğünü engelleyecek en etkili topikal uygulama florür ile gerçekleşiyor.

FLORÜR'ÜN TANIMI

Florür, nötr haldeki flor atomunun, bir elektron alarak iyon (anyon) haline geçtiğinde aldığı isimdir. F− olarak gösterilir. Bu iyona başka bir unsur yapıştırılır. Florür iyonu içeren maddelere de verilen bir isimdir. Bir iyon olduğundan dolayı, kendi başına doğada yer almaz; ancak bir çözeltide karşı iyonu ile yer alabilir.”diyor Vikipedia..

Florür diş çürüklerinin önlenmesinde etkili olduğu için birçok ülkede toplu su kaynaklarına da eklenir.

ÇAY YAPRAKLARI EN FAZLA FLÖRÜR İÇEREN GIDA OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Bazı gıdalar florürlü su kullanılarak işlenir veya topraktan florür absorbe eder. Çay yaprakları diğer gıdalara oranla en fazla florür içeren gıdadır. Bazı hazır satılan gıdaların içeriğinde de florür kullanılır. Bebek maması, hazır çorba, gazlı içecekler, hazır meyve suları, florlü tuz, paketli veya işlenmiş gıdalar…

FLORÜR BİR ÇOK ÜRÜNDE MEVCUT

Çin, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda, Macaristan ve Japonya gibi bazı ülkelerde suya florür katılması yasak. Türkiye’de suya florür katılmıyor, ama pek çok ilimizin şebeke suyunda doğal olarak florür bulunuyor. Üstelik şebeke suyu tek florür kaynağı değil. Hazır meyve suyu ve gazlı içeceklerden tutun, bebek mamalarına kadar pek çok üründe florür bulunuyor.

ZARARLARI TARTIŞILIYOR

Ancak son zamanlarda florür tartışmalı bir madde haline geldi. Düşük dozlarda diş çürümelerini engellediği için önceleri serbestçe diş macunlarına, hatta bazı ülkelerde şebeke suyuna katılırken, son yıllarda zararları faydalarından daha çok tartışılıyor.