Fransız So Foot dergisinden Arda Turan analizi

Fransız So Foot dergisinden Arda Turan analizi

3 sezondur Atletico Madrid'de forma giyen milli futbolcu Arda Turan, Fransız futbol dergisi 'So Foot'a analiz konusu oldu. Hakkında övgüler dizilen yazıda Arda'nın İspanya'da geçirdiği gelişim sürecini anlatan yazıdan satır başları ise söyle:

İDOLÜM İNİESTA

Ne çok iyi, ne de çok hızlı. Panik yapmıyor ve istatistik kağıdını doldurmak gibi bir düşüncesi yok. Dünya Kupası'na gidemeyecek. Arda Turan... Zeki, Türk oyun kurucu. Arda Turan, yetenekleri doğrultusunda hak ettiği yerde değil. Arda Turan, Simeone'nin askeri de değil. Arda Turan sahada mücadeleci değil. Arda Turan farklı. Evet, Arda Turan'ı anlatmak oldukça zor.

Kariyeri Arda Turan'ı İstanbul'dan, Boğaz'a karşı oturmaktan alıp İspanya başkentinin güneyine getirdi. Galatasaray'dan Manzano'nun Atletico'suna. Ne kadar farklı bir insan olduğunu Ronaldo-Messi savaşı sırasında idolünün Iniesta olduğunu açıklamasından anlayabiliriz. "Aynı yaşta olmamız önemli değil, ona hayranlık duyuyorum ama sahada büyük rekabet içerisine giriyoruz."

LA LİGA: OYUNUN EN GÜZEL OYNANDIĞI YER

Arda, bu kadar farklı bir oyuncu olmasını sokakta geçirdiği çocukluğuna borçlu. "Her zaman sokakta futbol oynardık, büyüdüğümüzde bile sokakta oynamaya devam ettik. Bu yüzden Türkiye'deki futbol anlayışı İspanya'daki gibi olmuyor. Çünkü çocuklar hala sokakta futbol oynuyor." Galatasaray altyapısında oynadığı sürede Fatih Terim ona yol gösterdi. Sonrasında Galatasaray'ın hocası olan Hagi, Arda'yı ilk kez takıma aldı ve oynattı. 2006'da milli takımda forma giydi. 2009'da, 22 yaşında Galatasaray'a kaptan oldu. Arda'nın boşa harcayacak zamanı yoktu.

Bu sırada Avrupa'nın büyük kulüpleri Arda'yı transfer etmek için Galatasaray'ın kapısını çalıyordu. Kulübün istediği rakam 25 milyon euronun üzerinde olması gözlerini korkutmuş olacaktı ki görüşmeler çok uzun sürmüyordu. Galatasaray'ın ligde kötü gittiği sezon şans Atletico'nun yüzüne güldü ve Arda, Madrid'e transfer oldu. İlk sezonunda 5 gol 8 asistlik bir performans sergileyen ve Aralık ayının en iyi çaylak oyuncusu seçilen Arda, Simeone'nin gelişiyle farklı görevler üstlenecekti. Simeone öncelikle Arda'nın dayanıklılık ve süreklilik problemini adım adım yok edecek çalışmalar yaptı.

Bu dönemde Arda, kimi zaman 20 dakika, kimi zaman 45 veya 60 dakika süreler alabildi. Simeone'nin ilk 6 ayında Arda, maçların sadece %10'luk bir bölümünde forma giyebilmişti. Bir başka değişiklik de mevkisinde oldu, Oyun kurucu Arda, güçlü bir sol kanat oyuncusuna evrilmişti.

"5 GOLE DEĞİL KUPAYA SEVİNİRİM"

Arda'nın takıma dönüşü daha güçlü oldu. Artık defansif görevlerini de başarıyla yapabildiğini söylüyor. Hücum ederken daha özgür olduğunu da ekliyor.

90 dakikayı rahatlıkla kaldırabildiğini ve büyük maçlarda sorumluluk almaktan kaçınmadığını rahatlıklka görebiliyoruz. Bu sezon oynanan Barcelona(Süper Kupa) ve Şampiyonlar Ligi maçlarında takımın en iyilerindendi. Takımın kazanacağı başarıların kendisini daha mutlu ettiğini belirten Arda;" Bir maçta 5 gol atsam bile Real Madrid'e karşı kupa kazanmak kadar mutlu olamam" diyerek taraftarlar arasında "Ardaturanismo" adı altında bir akım başlattı. Arda Turan Atletico'da çok büyük bir oyuncu haline geldi. Atletico onunla 2017'ye kadar sözleşme uzatarak doğru olanı yaptı.