















Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Demirölçek Köyü yakınlarında bulunan ve Roma Dönemi'ne ait askeri üs bulundu...
Roma Dönemi'nde askeri üs olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi, Valilik, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi'nin katkılarıyla 2014 yılında kazı çalışmaları başlatıldı.
4 yıllık süre içinde, Romalı Hristiyanların 1500 yıllık ilk kilisesi, 1600 yıllık sınır garnizonu, 1500 yıllık yer altı sığınağı bulunmuştu.
60 dönümlük alanda 12 metre yükseklik ve 1200 metre uzluğunda sur kalıntısı, kilise, saray, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, konutlar, kaya mezarları, hamamlar, tahıl-silah depoları ve 54 su sarnıcı tespit edilen kalede, tarihe ışık tutacak gizemli "Mithras" dinine ait 1700 yıllık yer altı tapınağı bulundu.
Tapınağın Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırında tespit edilen ilk ve tek Mithras tapınağı olduğu belirtildi.
Hem güneş tanrısı hem de anlaşmayı temsil eden "Mithras" dini milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybettiği, Roma askerlerinin arasında yaygın bir din olduğu belirtildi.
Zerzevan Kalesi'nin, Diyarbakır Surları'ndan sonra en önemli tarihi yapı olduğuna dikkat çeken Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı, bölgenin turizmin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Şanlı "Her geçen gün tarihe ışık tutacak yeni bir yapı keşfediliyor. 60 kişilik ekiple yapılan kazılar 25-30 yıl sürebilir.
Ayrıca Roma döneminden günümüze kadar ayakta kalmış Zerzevan Kalesi Doğu'nun Efes'i olmaya aday" diye konuştu.