Gençler arasında sigara içme oranı arttı
AA

sigara

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dumansız hava sahası projesi ve bakanlığın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dumansız hava sahası projesinin 2008-2012 yılları arasında devam ettiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, kendisine ve bir önceki Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ödül verdiğini hatırlattı.

"GENÇLERDE SİGARA İÇME ORANI ARTMAYA BAŞLADI"

Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarının dünyaya örnek gösterildiğini vurgulayan Akdağ, "Üzülerek ifade etmeliyim ki son 2-3 senedir özellikle gençler arasındaki sigara içme oranı artmaya başladı. Buna üzülüyoruz ama umutsuz değiliz. Yeni bir kampanya yapmak zamanı gelmiş demektir. Belli aralarla bu konunun üstüne yoğunluklu olarak gitmemiz gerekiyor. Önümüzde iki ana kampanya dönemi olacak. Bunlardan birisi şişmanlık ve hareketsizlik, öbürü tekrar sigara." ifadelerini kullandı.

SİGARA SATIŞINA YENİ DÜZENLEME YOLDA

Bakan Akdağ, "Sigara paketleri konusunda bir değişiklik olacak mı?" sorusu üzerine ise şunları kaydetti:

"Kara paket, siyah paket ve düz paket dediğimiz uygulama çalışmalarını devam ettiriyoruz. İtiraz edenler var ama benim gücüm yeterse bunu mutlaka uygulamak gerektiğine inanıyorum. Başta Avustralya olmak üzere, bundan çok fayda görmüş ülkeler var. Paketlerin üzerinde küçücük ancak zorla görebileceğiniz biçimde marka ismi var. Onun dışında paket tamamen sigaranın zararlarından bahseden bir paket. Markalar kendilerini albenili bir biçimde ortaya koyamıyorlar. Bu bir cazibe unsuru olmaktan çıkıyor.

İkincisi de açıkça doğrudan görünür yerlerde sigara satılmasın istemiyoruz. Şu anda dikkat ederseniz mevcut kanunumuz vitrinden görülebilecek bir yere sigara konulmasına mani. Marketler ve buna benzer satış yerlerinde çıkış noktalarına sizin para ödeyeceğiniz noktaya onu cazip bir biçimde raflara yerleştiriyorlar. Bunu da oradan kaldırıp bir dolabın içerisine görünmeyen bir yere konarak buradan satılması hususunda iki önemli değişikliği de şu anda çalışıyoruz. Hükümetimizin içindeki tarafları da bu hususta ikna etmek suretiyle ben bunları gerçekleştirmeye çalışacağım."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)