Girişimci olmak isteyenlere 10 önemli tavsiye

girişimcii

İşte nelere göz atmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacak tüyolar:

1) Misyonunuzu Belirleyin Şirketinizin hedefi nedir?

Gelecek yıllarda birçok şey değişecek, dönüşecek olsa da geri dönüp baktığınızda size neyi neden yaptığınızı hatırlatacak misyon bildirisi hazırlayın. William A. Donohue’nun dediği gibi: “Hedefleriniz konusunda sabit kalın ama metotlarınızı esnek bırakın”

2) Değerlerinizi Belirleyin ve Paylaşın

Kulağa biraz tuhaf gelebilir ama işletmenizin nasıl bir duruş sergileyeceğini bilmek önemlidir. Doğayı korumaya yönelik sorumluluk alıyor musunuz? Açık ve dürüst bir şirket mi hedefliyorsunuz? Taviz vermeyeceğiniz konular neler? Bu gibi soruların cevabını değerleriniz olarak sunabilirsiniz.

3) Ana Faaliyet Planı İşletmenizi kurma aşamasında birçok farklı fırsatla karşılaşabilirsiniz ama bunlar sizin faaliyet planınıza ters düşebilir. Bu durumda ana faaliyet planınız en büyük yardımcınız olacaktır. Karşınıza çıkan fırsatların ana faaliyet raporunuza uygun olup olmadığına odaklanmanız gerekir.

4) Marka Stili Kılavuzu Hazırlayın

“Beklentiler, hatıralar, hikâyeler ve ilişkilerin bir araya gelmesi markanın oluşmasını sağlar. Marka, benzer özelliklerdeki ürün ya da hizmetlerin birinin yerine tercih edilmesine neden olur. Eğer, tüketici yüksek kalite satın almıyorsa, marka değerinden de söz edilemez.” Seth Godin Logonuzu belirlemelisiniz ama biraz daha ileri giderek şirket isminin yazım şeklini, renklerini, tonlamasını, stilini de düşünmelisiniz.

5) Sosyal Medya Planı Hazırlayın

Marka stilini kılavuzunun hayata geçtiği önemli adımlardan biri de sosyal medya aşamasıdır. Sosyal medya planı mutlaka şirketinizin marka değerini ön plana çıkarmalıdır. Şirketinize uygun sosyal medya kanalı seçmeniz ve ona odaklanmanız gerekir. Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmak yani birçok kanaldan sosyal medyaya odaklanmak abartılı olacağı için şirketinize en uygun kanalı seçmeniz yararlı olacaktır.

6) Ana Hedefler İçin Ekibi Bilgilendirin

Farklı görevlerde olsalar dahi tüm ekip marka bilinci, hedefler, iletilmek istenen mesajlar konusunda bilgilendirilmelidir. Şirketin müşteriye ulaştırmak istediği mesaj süreklilik taşırsa, bunun marka değerine de yansıyacağını unutmayın.

7) Finansal Strateji

İşin çok eğlenceli olmayan kısmı olsa da net ve iyi düşünülmüş finansal strateji, şirketinizin başarısını doğrudan etkiler; bu nedenle finans stratejinizi konunun uzmanına danışarak hazırlamaya özen göstermelisiniz.

8) Hedef Belirleyin

Sadece büyük hedefler değil, küçük hedeflerinizi de belirlemeyi unutmayın. Her hedefinizi adım adım tamamlamaya çalışın, böylece önünüzü daha rahat görebilirsiniz. Tamamladığınız her hedef başarılı hissetmenizi de sağlayacağı için büyük hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

9) Ortaklıklar

Büyük ya da küçük işletme fark etmeden ortaklıklar aracılığı ile işletme her zaman büyümeye açıktır. Sizinle benzer değerleri taşıyan ortaklarla işletmenize de artı değer katabilirsiniz. Ortaklarınızın sizinle aynı hedefte ve değerlere sahip olması çok önemli olduğu için tekrar vurgulamakta yarar var. Aksi takdirde tüm taraflar kaybedecektir.

10) Çalışanlarınıza Yönelik

Plan İşletmenizi ve çalışanlarınızı bir arada değerlendirerek yol haritanızı oluşturmalısınız. Çalışanlarınızın mutluluğu, desteği ve bağlılığı ile şirketinizi başarıya ulaştırabilirsiniz. Bu nedenle, çalışanlarınıza iyi bakın.