Gümrük'te rüşvet devri bitiyor

KAPIKULE

Gümrükler, devletin yakın takibine giriyor. Memurlar kameralarla 24 saat izlenecek, arama noktaları 6'dan 1'e indirilecek.

"GÜMRÜK SAHALARINA KAMERA YERLEŞTİRECEĞİZ"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, sınır kapılarındaki suistimallerin önlenmesine yönelik yeni yapılanmaya gidileceğini açıkladı. Canikli, "Gümrük sahaları ve memurların çalıştığı tüm alanlara kamera yerleştireceğiz. Bu sistem sıfır kör noktayla çalışacak" dedi. Gümrük memurlarına yönelik "Pasaport arasına rüşvet konuluyor, sonra içeride dağıtılıyor" şeklindeki iddiaların da inceleneceğini söyleyen Canikli, kapıların yenileneceğini açıkladı.

%100 X-RAY KONTROLÜ

Bakan Canikli, şu anda Türkiye'ye giren mallarda yüzde 5, çıkanlarda ise yüzde 1'lik x-ray kontrolü yapıldığını, hedeflerinin bu oranı yüzde 100'e çıkarmak olduğunu ifade etti. Görüntülerin daha sonra merkezde ikinci bir incelemeden geçirileceğini anlatan Nurettin Canikli, ilk aşamada dört gümrük kapısına kamera sistemi yerleştirileceğini vurguladı.

Gümrük'te rüşvet devri bitiyor

"İLK UYGULAMA KAPIKULE VE SARP'TA YAPILACAK"

Yeni yapılanmayla gümrüklerdeki altı ayrı noktada yapılan aramalar bire indirilip işlemler hızlandırılacak. Canikli, sistemi şöyle anlattı: "En fazla silah ve elektronik eşya kaçakçılığı ile karşılaşıyoruz. Yeni sistemde araca kontrolden geçtiğine dair bir çip takılacak. Son noktaya geldiğinde çip varsa yoluna devam edecek. Kapılarda free-shop bölümlerini ayırıyoruz. Gelen ve giden ayrı yerlerde olacak. Tüm gümrük kapıları buna göre yenilenecek. İlk uygulama Kapıkule ve Sarp'ta yapılacak."

"ETLERİN YERİNE AYNI MİKTARDA TAVUK KIRINTILARI KONULMUŞ"

Nurettin Canikli, gümrüklerde ihbarların arttığını ifade ederek 3 yılda 50 ton kaçak et yakalandığını belirtti. Şahsına gelen bir ihbar üzerine bin 44 ton et ele geçirildiğini anlatan Canikli şöyle konuştu: "Etler Brezilya ve Uruguay'dan gelmiş, Cilvegözü'nden girmiş. Lüks otel ve restoranlara verildiğini tahmin ediyoruz. Etlerin yerine aynı miktar ve kiloda tavuk kırıntıları konulmuş. Piyasa değeri 40 milyon liranın üzerinde."