Aleviler Başbakan ile Ergin'in konuşmalarına kızacak

Aleviler Başbakan ile Ergin'in konuşmalarına kızacak

Konuşmalarda, Başbakan Erdoğan Sadullah Ergin'den bir davayı yakın takibe almasını istiyor.

"O HAKİM ALEVİ"

Sadullah Ergin, konuşmanın bir yerinde davayı beraatla sonuçlandıran yargıcın Alevi olduğunu söylüyor.

İkinci görüşmede ise Erdoğan, "Geçenlerde Bakanlar Kurulu'na da getirdin" diyerek hatırlattığı davada verilen beraat kararından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Ergin, söz konusu yargıcın Alevi olduğunu belirterek "Orada münferit bir hakim geleceğini buna adamıştır. O şekilde bir yaklaşım sergiliyordur. Olumsuz birisi olduğunu da söylediler" diyor.

ALEVİLER'DEN TEPKİ

Bu konuşmanın internete düşmesinden sonra bazı alevi dernekleri ve yöneticilerinde tepkiler geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel de tapelerin internete düşmesiyle birlikte Erdoğan'a tepki gösterdi. Özel şöyle konuştu:

"Başbakan'ın Alevilerle ilgili bugüne kadar sürekli nefret suçu işlemesi, kindar davranması, ötekileştirmesi, yer yer hakaret etmesi Alevilerce bilinen bir gerçek. Bu kişiler fişlendiklerini de biliyorlar. Bizim için yeni değil ancak Türkiye ve dünya kamuoyu açısından bir ibret vesikası oldu."

Konuşmalarda geçen "Alevi hakim" diyaloğuna Basın Konseyi'nden de tepki geldi. Konsey Başkanı Pınar Türenç şöyle konuştu:

"Alevi kelimesini duyduğumda koltuktan zıpladım. Madımak'ı çağrıştırdı, korktum. Hiçbir anlamı ve gereği yok böyle söylemlerin. Böyle işlerle devleti yöneten kişinin uğraşması çok yanlış. Yargıya müdahaleyi de kabul etmemiz mümkün değil. İnsanların dinsel, etnik kimlileri üzerinden politika yapılmasını hiç kabul edemeyiz"