Başbakan Erdoğan: Yanımda putperest bir kadro yok

Başbakan Erdoğan: Yanımda putperest bir kadro yok

İşte Yayman'ın o yazısı;

Başbakan, partisinin devletleştiği, otoriterleştiği iddialarına, “Söze değil, icraata bakarım. Öyle olmadığımız ortada” diye yanıt verdi. Erdoğan, çözüm sürecini seçimden sonra ilerletmekte kararlı olduklarını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Batman ve Gaziantep'te mitingler yaptı. Uçakta sorularımızı da yanıtlayan Erdoğan, davalar, Cumhurbaşkanlığı seçimi, seçim güvenliği, ‘paralel yapı'yla mücadele konularında önemli mesajlar verdi.

"BERAAT DEMEK DEĞİL"

Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay'ın durumu nedir? Tahliyeler oldu ancak seçilmiş belediye başkanları ve sivil siyasetçiler çıkamadı. Doğuda ayrı, batıda ayrı hukuk mu olacak?

Biz 5 yıl prensip kararını getirdik. Daha önce 10 yıl tutukluluk vardı. Silah kullanmadığı hâlde 10 yıldan uzun süredir tutuklu olan insanlar var. Salih Mirzabeyoğlu, Yakup Köse örnekleri var. Bunlar sistemin çelişkilerini oluşturuyor. Hiç olmazsa 5 yıla indirelim ki tutuksuz olarak yargılanma hakkını kazansın istedik. İlker Başbuğ olayında Yargıtay'a gidemedi çünkü gerekçeli karar neredeyse 7 aydır yazılamadı. Tahliyeler beraat demek değil tabii ki.

Bu konuda başka çalışmalar olacak mı?

Adalet Bakanlığı konuyu çalışıyor. Derdimiz cezaevlerini doldurmak olmamalı. Silahlı bir eylem yapmamış ama içeriye girmiş olanları nasıl dışarıya çıkarabiliriz sorusuna cevap bulmalıyız. Bu çerçevede bireysel başvuruyu biz çıkarttık.

Başbakan Erdoğan: Yanımda putperest bir kadro yok

"SONRA DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Yeni anayasa seçimden sonra gündeme gelecek mi?

Bu hususta bize tam bir buçuk yıl kaybettirdiler. Komisyonda herkese eşit sayıda temsil hakkı verilmesine rağmen sağlıklı bir yaklaşım göstermediler. Yerel seçimden sonra Cumhurbaşkanlığı meselesi gündemimizde olacak.

Aday olacak mısınız?

Şu an için gündemimizde olan 30 Mart seçimleridir. Bunu sonra değerlendireceğiz.

Çözüm süreci nasıl ilerleyecek?

Yerel seçimler sonrasında bu sürece devam edeceğiz. Kararlıyız. İlerleteceğiz.

MİT yasasını bu çerçevede mi geri çektiniz?

MİT yasasının çözüm süreciyle alakası yok. Geri çekmemiz tamamen Meclis'in tatile girmesiyle alakalı.

Neçirvan Barzani Türkiye'ye geldi, görüşecek misiniz?

Evet İstanbul'da görüşeceğiz. Ayrıca Van'da Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile de görüşecekler. Erbil ve Süleymaniye valileriyle birlikte geliyor. Enerji konusu başta olmak üzere diğer konular masaya yatırılacaktır.

"HESAPLAŞMA OLARAK GÖRMÜYORUM"

Paralel yapıyla büyük hesaplaşma seçim sonrası mı olacak?

Ben hesaplaşma olarak görmüyorum. Mesele hukuk çerçevesinde devletin yeniden dizaynıdır.

Partinizin devletleştiği, otoriterleştiği iddialarına ne diyorsunuz?

Ben söze değil, icraata bakarım. 12 senedir AK Parti'nin ne olduğu ortada. Öyle olmadığımız çok açık ortada. On iki senedir otoriter bir anlayış mı sergiledik? Diktatörlük olsa kimse nefes alamaz. Diktatörlükte hukuk olmaz.

Paralel yapıyla mücadele meselesinde sahnede sadece siz varmışsınız gibi bir görüntü var?

Bu, liderlik meselesiyle alakalı bir durumdur. Benim yanımda putperest bir kadro yok. Düşüncelerini rahatça ortaya koyan bir kadro var. Ben görüşlerimi Bakanlar Kurulu'nda, MKYK'da, MYK'da açıkça ortaya koyuyorum. Arkadaşlarım da düşüncelerini belirtiyor. Diğer tarafta ise ne söylense doğrudur mantığıyla hareket ediliyor. Herkes düşüncelerini söyleyebilir.

30 Mart sizin için milat mı olacak?

İçeridekiler de, dışarıdakiler de gereken cevabı alacaktır. Tüm hesaplar bozulacaktır.