Baykal'dan dokunulmazlıklar için toplu sünnet örneği

Baykal'dan dokunulmazlıklar için toplu sünnet örneği

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Deniz Baykal ile dokunulmazlıkları konuştu.

Baykal, terörü savunanların dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olmadığını fakat geçici bir anayasa değişikliği ile belki bir referandumu da göze alınarak kaldırılmak istenmesine itiraz ettiğini söyledi.

Bunun sakıncalı olduğunu savunan Baykal şunları söyledi:

"HUKUK SÜREKLİLİK VE GENELLİK İSTER"

"Anayasayı uygulayarak çözebileceğiniz bir konuyu, anayasanın o maddesini bir süreliğine askıya alıp istediğinizi yapmak sonra tekrar o maddeyi yerine koymak istiyorsunuz. Yani demonte edilebilir bir hukuk, demonte edilebilir bir anayasa arıyorsunuz. Hukuk ve anayasa süreklilik ve genellik ister. “Bazen öyle bazen böyle” anlayışı yönetimde belki olabilir de hukukta, anayasada olmaz, olmamalıdır. Kaygı verici olan dokunulmazlıkların kaldırılması değil, bunu anayasayı tahrip ederek gerçekleştirmektir.

"TOPLU SÜNNET GİBİ.."

Bak, toplu sünnet, toplu nikâh hatta toplu yargılama olur ama onlarda bile her konu ayrı ele alınır. Hukuka, kuvvetler ayrılığına hatta anayasaya aykırı bir durum bu. Anayasa kuralı koyar, onu işletecek olan Meclis’tir. Ama yapılacak iş adli bir iştir. Toptan adalet olmaz. Torba adalet olmaz. Torba kanunlardan sonra şimdi torba adalete mi geçeceğiz?"