Binali Yıldırım'a Arakan soruldu
Ajanslar

2

Başakan Binali Yıldırım bayram namazını Süleymaniye Camii'nde kıldı. Yıldırım, cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"ZULÜM HER TARAFTA ZULÜMDÜR"

Arakan'daki durumun sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, "Uluslararası toplumun daha aktif olması lazım ve bu konuda farklı standardı terk etmesi lazım. Zulüm her tarafta zulümdür. Dünyanın neresinde olursa olsun zulme rıza göstermek de zulümdür." diyerek şu ifadeleri kullandı;

"TÜRKİYE GEREKLİ ÇABALARI SÜRDÜRÜYOR"

"Türkiye geçmişte olduğu gibi bugün de kendi kapasitesinde, bir yandan insani yardımları yapmaya çalışırken, diğer yandan bu zulmün, katliamın durdurulması ve orada yaşayan dindaşlarımızın üzerindeki bu baskının kaldırılması için gerekli çabaları, girişimleri sürdürmektedir. Bir kez daha insanlık dışı bu katliamı, bu vahşeti şiddetle lanetliyoruz, er geç bunu yapanlar, kanun önünde, insanlık önünde hesabını verecektir.

"BM DAHA AKTİF OLMALI"

Bildiğiniz gibi Arakan'daki bu yaşanan olay, bu katliam yeni değil. Yıllardan beri orada, dini tercihleri dolayısıyla, Müslüman olmaları nedeniyle katledilen kardeşlerimiz var. Zaman zaman olay sakinleşse de bazı zamanlarda, şimdi olduğu gibi şiddet artıyor ve orada masum insanlar ya denizde boğuluyor ya da saldırılar suretiyle hayatları yok olup gidiyor. Bu konuda Birleşmiş Milletler, daha aktif olması lazım. Sadece bir araya gelip 'ah vah, ne kadar kötü, yapmayın etmeyin, kınamak' gibi yasak savma kabilinde tedbirleri değil bizatihi bu şiddete, bu katliama sebep olan Myanmar yönetimine daha etkin tedbirler ve müeyyideler getirmesi lazım. Aksi halde Birleşmiş Milletler'in güvenirliği sorgulanır hale geldi, daha da güven noktasında bu kurum insanlığın gözünde gittikçe alt sıralara düşecektir."