Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin ile görüşeceğim

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu’na katılarak konuşma yaptı.

Türkiye'nin küresel ekonomi ile tamamen bütünleştiğini ve küresel krizlerden ister istemez etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bu kışı birçok Avrupa ülkesine daha geçireceğini vurguladı.

Erdoğan konuşmasının satır saralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu akşam bir görüşme gerçekleştirileceğini de söyledi.

Görüşmede Ukrayna-Rusya arasındaki savaş nedeniyle çıkan sıkıntıların değerlendirileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında şu başlıklar önce çıktı:

"Türkiye küresel ekonomi ile tamamen bütünleşmiş bir ülkedir. Dünyada yaşanan krizlerin Türkiye’yi es geçmesi elbette düşünülemez.

"Küresel fırtınadan ister istemez biz de etkileniyoruz"

Gelişmiş ülkeleri dahi alabora eden küresel fırtınadan ister istemez biz de etkileniyoruz. Salgın döneminde tedarik zincirlerindeki kırılmaların üretimde aylar boyu süren aksamaların yansımalarını şimdi çok daha net görebiliyoruz.

"Dünya son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele etmekte"

Avrupa’sından Amerika’sına, tüm dünya son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele etmekte. Bakın şu anda İngiltere’de sterlin patladı. Nereden nereye geldi. Övünüyorlardı.

Bütün bu sorunlara bir de şubat ayında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş eklendi. Çatışmalarla birlikte, enerji fiyatları astronomik rakamlara çıkmış, gıda krizi tehdidi ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Afrika ve Doğu Asya ülkeleri başta olmak üzere tarımsal üretimi kısıtlı devletler açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlardır. Enerji konusunda da benzer sıkıntılar yaşanmaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin ile görüşeceğim

"Bütün Avrupa ülkeleri kışı nasıl atlatacağız düşüncesi içerisinde"

Şu an Avrupa’nın en önemli gündemi yaklaşan kış mevsimini en az hasarla atlatmaktır. Bütün Avrupa ülkeleri kışı nasıl atlatacağız düşüncesi içerisinde. Ama Türkiye’nin böyle bir sorunu var mı? Yok. Bizzat devlet başkanı düzeyinde yapılan enerji tasarrufu çağrılarını eminin sizler de yakından takip ediyorsunuz. Parlamentoda yorgan battaniye dağıtıyorlar ya… Takip etmiyor musunuz bunları?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin ile görüşeceğim ViDEO

"Bu sancılı döneme nispeten rahat giriyoruz"

Türkiye olarak gerek enerji arz güvenliğimizi garanti eden boru hattı projeleri ile gerek yapmış olduğumuz anlaşmalarla gerek sıvılaştırılmış doğalgaz depolama alanlarımızla gerek Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de yürüttüğümüz sondaj ve arama faaliyetleri ile hamdolsun bu sancılı döneme nispeten rahat giriyoruz.

"Sayın Putin ile görüşmemiz olacak"

İnşallah bu akşam Sayın Putin ile bir görüşmemiz olacak. Kendileri ile Ukrayna ile olan bu sıkıntıları bir değerlendirme fırsatım olacak. Fevkalade bir durum olmazsa kış aylarını birçok ülkeye göre biz sıkıntısız geçireceğiz."