Darbe komisyonu Gültan Kışanak'ı dinledi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı dinledi.

Her türlü darbeye karşı çok net duruş ortaya koyduğunu vurgulayan Kışanak, bu darbelere karşı mücadele etmenin insanlık onuru olduğunu belirtti.

KOMİSYONUN ÖNEMİ

Bu komisyonun kurulmasını önemsediklerini aktaran Gültan Kışanak, ancak bütün darbelerin yarattığı sonuçları, gerçekleri araştıracak bir komisyon kurulmasının da önemli olduğunu bildirdi. Kışanak, paralel devlet yapılanmasının, FETÖ'nün, darbe kalkışmasını yapanların devletin bazı kurumlarında nasıl örgütlendiklerine, yuvalandıklarına dair somut bilgilerinin bulunmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Darbe komisyonu Gültan Kışanak'ı dinledi

EKREM DUMANLI GÖRÜŞMESİ

Kışanak, konuşmasının ardından özellikle eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile yaptığı görüşmeye dair soruları yanıtladı.

Komisyon Başkanı Reşat Petek, "Ekrem Dumanlı ile görüşmeniz neyin nesiydi? Gizli miydi, sizin iradeniz dışında mı deşifre oldu, neler konuşuldu? FETÖ'cü önemli yazarlar seçimlerde HDP'ye destek açıklaması yaptı. Bu değişimi ne ile izah edersiniz?" sorularını yöneltti.

GÖRÜŞME GİZLİ DEĞİLDİ

Kışanak, gerçekleri kabul etmek yerine, sürekli algı operasyonuyla sanal alemin içinde ülkenin uçuruma doğru sürüklendiğini ileri sürdü. Dumanlı ile görüşmesinin, "Gizli saklı olmadığını, gizli saklı olma ihtimalinin de bulunmadığını" savunan Kışanak, "15-20 kişinin olduğu ortamda, gizli görüşme mi yapılabilir? Benim bu görüşme dışında, Fetullahçı yapının herhangi bir kişisiyle, herhangi bir yerde selam vermişliğim, selam almışlığım dahi yoktur. Nerede duracağını bilen, mesafesini koruyan insanım. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı aynı zamanda gazeteciyim. O kadar çok insanı mecburen misafir etmek zorunda kaldım ki bu senin özel evin değil." diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın "Davetsiz misafir mi?" demesi üzerine Kışanak, "Susunuz" diye karşılık verdi.

Kışanak, bu yapılanmayla beraber büyüyen, elini eteğini öpen, oradan onay alarak seçilenler, ekmeğini yiyenler, birlikte yürüyenlerin, geleceği karartan kumpasların ortağı olanların kendisini sorgulayamayacağını belirtti.

ARAŞTIRMA YAPIYORUZ

Bunun üzerine Petek, Kışanak'a, "Biz sorgulamıyoruz, araştırma yapıyoruz. Böyle derseniz bu davete icabet etmemeniz gerekirdi. Beni sorgulayamazsınız derseniz Meclis iradesine aykırı olur." diye karşılık verdi.

Kışanak ise "Ben genel bir cümle kurdum, üzerinize alındıysanız, söyleyecek bir şey yok." dedi.

Petek de komisyonda birçok konuk ağırladıklarını, ancak komisyonu itham eden kimse görmediklerini ifade etti.

GAZETECİYİ REDDETMEK HOŞ OLMAZ DEDİLER

Gültan Kışanak'a bu görüşmeye ilişkin milletvekillerinden yoğun soru yöneltildi. Görüşmenin olduğu gün kurum dışında yoğun programları bulunduğunu, özel kalemi ve basın biriminin kendisini arayarak, bu kişilerin 5 dakika belediyeyi ziyaret etmek için çok ısrar ettiğini ilettiğini aktaran Kışanak, şu bilgileri verdi: "Ben de gazeteciyim. Gazeteci olarak gazeteciyi reddetmek hoş olmaz dediler. Programın kaçta bittiğini sordular, '12.30'da dönerim' dedim. Onlar da o saatte gelmişler. Özel randevu almak, özel görüşme yapmak söz konusu değil. Belediyenin iki giriş kapısı var, biri personel, biri başkanlık ve aynı zamanda protokol girişi. O kapıdan girer misafirler. Belediyemizin gizli saklı başka kapısı yok. Sayın Kılıçdaroğlu, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Erdoğan, herkesin geldiği protokol ve başkanlık kapısından gelinmiştir. Sır görüşme değildir, kıymetsiz görüşme olduğu için haberi yapmadık. Onlar için kıymetli demek ki haberini yaptı. Görüşmeden 1 gün sonra 'Kışanak'a nezaket ziyareti' diye fotoğrafla haber yapmışlar. Bunu, 1 hafta sonra hükümete yakın medya keşfetmiş. Bunun üzerine algı operasyonu yapılmış. Yalanlar, algı operasyonu üzerine gelecek inşa edemezsiniz. Fetullah, cemaat, bu paralel yapıyla uzaktan yakından ilişkisi olma ihtimali olmayan, selam dahi vermeyen bir insan üzerinden bu algıyı yaratmak isterseniz, sokaktaki insan güler. Benim üzerimden bunun tutma ihtimali trilyonda birdir. Bir kere dahi gazetelerini ziyaret etmemiş, hakkımda defalarca yapılmış provakatif haberleri olan yayın organı.

'DÜŞÜN MİLLETİN YAKASINDAN DEDİM, KALKIP GİTTİLER'

Toplam 15 dakika kaldılar, çay içtiler. Belediyeden 3-5 kişi, onlardan da 6-7 kişi vardı. 'Siz, KCK operasyonlarını destekleyen yayınlarınızla barış sürecini sekteye uğrattınız, önünü kestiniz' dedim. 'Hükümet bizi kandırdı' dedi. Ben de 'Hükümet de FETÖ bizi kandırdı diyor. Arada biz mağduruz, canımıza okudunuz, düşün milletin yakasından' dedim. Kalkıp gittiler. Hiçbirinizin söyleyemeyeceği sözleri söyledim. Fotoğrafta, o görüşmede kimlerin olduğu var, ben kim olduklarını bilmiyorum, tanımak zorunda değilim.

'DUMANLI İSTİHBARATÇILARIN LİSTESİNİ VERDİ' İDDİASI

CHP'li komisyon üyesi Aytun Çıray ise Gültan Kışanak'a 'Dumanlı size geldiği zaman PKK'ya sızan istihbarat elemanlarının listesini vermiş bu doğru mu?' diye sordu. Kışanak, soru üzerine "Burada ben belli bir düzey olması gerektiğini düşünüyorum. Bu iddianın algı operasyonun kendisi görüyorum. Ekrem Dumanlı'nın 20 kişinin içinde devletin MİT ajanlarının listesini vermek akla ziyan durumdur. İkincisi olabilir bu haberi neden yapıyorlar tahmin ediyorum bana yönelik provokasyon girişimleri oldu ben bunların hiçbirine düşmediğim için bu bizim gönderdiğimiz ajanları mı bildi diye akıl yürüyüp akılsız haber yapmış olabilirler. Böyle bir liste olması akla ziyan durumdur. Söz konusu değildir. Ajan provokatörlerinin tuzağına düşmemişsem hayatım boyunca açık şeffaf oldum. Bu ülkenin önüne nasıl tuzaklar kurulduğunu kimin ne kadar sorumluluğu olduğunu ciddiyetle konuşmamız gereken konulardır" diye konuştu.