Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: İsveç'ten somut adım göremedik
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ile ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, İsveç'in İslama yönelik gerçekleştirilen saldırı sonrası NATO üyeliğinin askıya alınması konusuna değindi.

Türkiye'nin güvenlik endişelerinin anlaşılmasını isteyen Çavuşoğlu, özellikle İsveç'ten somut bir adım görülemediğini aktardı.

"İsveç" bizi ikna edici bir adım atmadı"

Bakan Çavuşoğlu, şu ifadelerle devam etti;

Biz bu iki ülkenin güvenlik endişelerini anlıyoruz. Bu nedenle Türkiye zaten NATO misyonlarını güçlendirmek için elinden gelni yapıyor. Burada NATO için iki tehdit var. Biri Rusya diğeri terörizm. Biz meşru endişeleri anlıyoruz ancak müttefiklerimizden Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlamalarını beklemek meşru bir durum.
İsveç’te yeni bir hükümet kuruldu. Çok daha güçlü bir siyasi irade görüyoruz. Finlandiya ile daha az sorun var. Biz henüz somut bir adım görmedik. Bizi ikna edici bir adım atmadı İsveç. Biz imzalanan 3'lü ahitname kapsamında somut adımlar bekliyoruz.

"İki ülke NATO üyelik sürecini ayırırsa, Türkiye Finlandiya'yı değerlendirecektir"

Türkiye NATO'nun açık kapı politikasını destekliyor. Biz NATO'nun genişlemesine karşı değiliz ancak bizim güvenlik endişelerimizin de karşılanması gerekiyor.

Şu aşamada Türkiye'nin bu üyelik sürecini ayırma gibi bir çalışması yok. Bu NATO çerçevesinde atılacak bir adım. Eğer iki ülke ve NATO, üyelik sürecini ayırmak isterse Türkiye de Finlandiya'nın NATO üyeliğini değerlendirecektir.