Fatih Dönmez elektrikteki yüzde 14 indirim hakkında açıklama yaptı
ensonhaber.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber canlı yayınında Gülçin Üstün Can'ın gündeme dair sorularını yanıtladı.

Önemli açıklamalarda bulunan Dönmez, "Geçen yıl gaz ve elektrikte devlete yüklenen bedel 100 milyar TL." dedi.

"YÜZDE 8 İLA 14 ARASINDA İNDİRİME TEKABÜL EDİYOR"

Hem KDV hem de kademedeki iyileştirmeyle ilgili konuşan Dönmez, "Tüketimine göre değişmekle birlikte hem KDV hem de kademedeki bu iyileştirmeyle birlikte yüzde 8 ila yüzde 14 arasında bir indirime tekabül ediyor. Daha önce birinci kademede KDV dahil bir kilovatsaat enerji için 137 kuruş ödeniyorken, şimdi bu düzenlemeyle bu 126 kuruşa, ikinci kademedeki 2206 kuruş da 189 kuruşa inmiş oldu. Ticarethanede de birinci ve ikinci kademe arasında yaklaşık yüzde 25'lik bir iyileştirme yapılmış oldu." dedi.

"ASIL ETKİYİ NİSAN AYINDAN İTİBAREN GÖRECEĞİZ"

Elektrikte fatura okuma tarihleri ile ilgili açıklamasını sürdüren Dönmez, "Bu uygulama 1 Mart’tan itibaren geçerli. 1 Mart’tan sonraki tüketimlerimiz bu yeni tarifeyle faturalandırılacak. Mart ayı bir geçiş dönemi olacak. Her sayacın okunma periyotları farklı ama asıl etkisini nisan ayından itibaren daha rahat göreceğiz

"ENDİŞEYE GEREK YOK"

Normalde kurallara göre 30 gün içerisinde okunması lazım ama bazen tatil günleri olabiliyor, bazen de vatandaşlarımız evinde olmuyor, bahçesi kapalı, okuma elemanı girip sayacı okuyamıyor. Bu gibi nedenlerden dolayı birkaç gün önce veya sonra okumalar olabiliyor. Fakat endişeye gerek yok. Biz 8 kilovatsaat gün dediğimiz zaman 30’la çarptığımız zaman 240. Diyelim ki sizin sayacınız 32’nci gün okundu. 240 artı 16 256 kilovatsaate göre ilk kademedeki tarifeden yararlanma imkanına sahipsiniz. 2 gün önce de okuduğu zaman 16 kilovatsaat daha düşük hesaplanacak.

"MAĞDURİYET SÖZ KONUSU DEĞİL"

Yani burada herhangi mağduriyet söz konusu değil. Sistem otomatik olarak bu şekilde çalışıyor. Kesinlikle vatandaşlarımız hem EPDK hem de Bakanlığımıza müracaat edebilir. Anında gider müdahaleyi yapar, varsa bir yanlışlık düzeltiriz." şeklinde aktardı.