GENAR Başkanı İhsan Aktaş'tan seçim değerlendirmesi
ensonhaber.com

genar

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala anket şirketlerinin araştırmaları da bir bir yayınlandı. GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, son anketler ışığında değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak gazetesinden Ersin Çelik'e konuşan İhsan Aktaş, MHP ve CHP oylarının donduğunu belirterek HDP'nin düşüşte, AK Parti'nin ise yükselişte olduğunu söyledi. Aktaş, "HDP barajı aşamayabilir" dedi.

Oy oranları ne durumda?

Bizim araştırmaya göre AK Parti yüzde 44,5. CHP ve MHP donmuş görünüyor. CHP 25,4 ve MHP 15,9 oranında. HDP ise 9,5 ile 10,5 arasında görünüyor. HDP'de düşüş başladı. AK Parti'de ise tabanını ve kanaat önderlerini daha çok dikkate alınca yükseliş başladı.

CHP'NİN OYU ARTMIYOR

"Başlangıçta düşüş yaşayan AK Parti'de ciddi yükseliş var. Ana muhalefet partisinde iktidar sinerjisi olmaması ise enteresan. Oyu artmıyor. Nisan ayında MHP ve HDP'nin oyları yükseldi. Bu artış “AK Parti tek başına iktidar olamayacak mı?” sorusunu gündeme getirdi.

KOALİSYON ENDİŞESİYLE AK PARTİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

AK Parti'nin alternatifi yok. Tek bir ihtimal var; CHP, MHP ve BDP koalisyonu. MHP ve HDP taban tabana zıt. Bir araya gelmeleri kendilerini yok etmeleri demek. Koalisyon endişesiyle AK Parti tekrar yükselişe geçti.

3 İHTİMAL VAR

3 ihtimal var. Birincisi AK Parti hükümet kuracak sayıya ulaşır, HDP de Meclis'e girer. İkincisi HDP Meclis'e giremez, AK Parti beklentilerin üzerinde sandalye kazanır. Son olarak da HDP'nin yüksek oran alması ve AK Parti'nin tek başına iktidar olamayacak sayıda kalması. Üçüncü ihtimal zayıflamış görünüyor.

HDP BARAJ ALTINDA KALABİLİR

Şu olabilir; MHP ve CHP dondu, artık oy devşiremiyor. HDP'de erime başladı. AK Parti son 10 günleri hep iyi kullanır. Yakaladığı olumlu ivme devam ederse HDP baraj altında kalır…"