IŞİD'den kaçan Yezidiler Türkiye'ye geliyor

IŞİD'den kaçan Yezidiler Türkiye'ye geliyor

Musul'un Sincar ilçesi ve çevresindeki nahiye ve köylerden kendi imkanlarıyla kaçarak Silopi'ye gelen Yezidiler, akrabalarının yanına gitmek için otobüslerle İstanbul ve Aksaray'a hareket ediyor. AA muhabirine konuşan Yezidiler, IŞİD militanlarının köylerini ve evlerini yıktığını, bundan dolayı yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Irak'taki çatışmalardan kaçan Yezidilerden Haydar Ömer, IŞİD'in köylerine gelişinden sonra bölgeden kaçtıklarını söyledi.

ERKEKLERİN KAFALARINI KESTİLER, KADINLARI YANLARINA ALDILAR

IŞİD üyelerinin Tıl Ezır ve çevresinde katliam yaptığını, kadınları ve genç kızları Musul kentine götürdüğünü ifade eden Ömer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Erkeklerin kafalarını kestiler ve kadınları yanlarına aldılar. IŞİD çetelerine karşı çatışacak hiçbir silahımız yoktu. Eğer silahlarımız olsaydı, onlarla çatışıp orada kalacaktık. Ancak köyümüzü ele geçirdikten sonra oraları terk etmek zorunda kaldık. Türkiye'ye geldik. Buradan da akrabalarımızın yanına gideceğiz." Nidal Halid ise IŞİD'in köylerini ele geçirdikten sonra her şeyi yıktığını belirtti. Savunmasız olduklarını dile getiren Halid, kendilerine hiçkimsenin yardım etmediğini kaydetti.

BİZE SİLAH VERMEDİLER

Halid, "Saat 02.00'de IŞİD çetelerinin saldıracağı haberini alır almaz KDP peşmerge yetkilileriyle görüşerek bizlere silah vermelerini istedik. Peşmergeler bizi savunacaklarını söyleyerek silah vermedi. Saat 05.00'e kadar uyumadan güvenliğimizi kendi imkanlarımızla almaya çalıştık" şeklinde konuştu. IŞİD çetelerinin Siph, Gıre Zer ve Til Ezır köylerini ele geçirdiği yönünde haber aldıklarını, bu köylerde bulunan halkın evlerini terk ederek Sincar Dağı'na kaçmak zorunda kaldığını anlatan Halid, sabah erken saatlerde IŞİD çetelerinin Sincar çevresinde bulunan bütün köyleri ele geçirdiğini aktardı.

IŞİD'den kaçan Yezidiler Türkiye'ye geliyor

ONLARCA ÇOCUK AÇLIK VE SUSUZLUKTAN YAŞAMINI YİTİRDİ

Halid, "Peşmergeler bize silah vermiş olsaydı bir gün bile IŞİD çeteleri bize karşı direnemezdi. Şu ana kadar onlarca çocuk açlık ve susuzluktan dolayı yaşamını yitirdi" diye konuştu. Silopi'de otobüs firmasının temsilcisi İdris Akyel de son günlerde Irak'ta yaşanan çatışmalardan kaçanların sayısında ciddi artış yaşandığını söyledi. IŞİD'ten kaçanların aileleri ile Türkiye'ye geldiğini belirten Akyel, hepsinin mağdur olduğunu dile getirdi.

YAKLAŞIK 4 BİN İNSAN TÜRKİYE'YE GELDİ

Irak'tan çok sayıda kişinin Türkiye'ye kaçtığına dikkati çeken Akyel, "Yaklaşık 3 ya da 4 bin insan geldi" dedi. Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, IŞİD'e saldırı emri vermesinin ardından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde tatilde olan peşmergelerin tatillerini yarıda keserek Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'a geçtikleri öğrenildi.