İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Koltuğumdan oldum
ensonhaber.com

Matteo Renzi, Türkiye saatiyle 01.00'da oylama işlemi biten referandumun sandık çıkış anketlerinin, "hayır" oylarının yüzde 56-60, "evet" oylarının ise yüzde 40-44 arasında olduğunu ortaya koyması üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

"YENİLGİNİN SORUMLULUĞUNU ÜZERİME ALIYORUM"

Renzi, halkın çok net bir şekilde, "siyasi istikrar için gerekli" olduğunu savunduğu reform paketine "hayır" dediğinin altını çizerek, "Bu, demokrasinin bir göstergesi. Yenilginin tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum. Benim hükümetimin deneyimi burada sona eriyor" diye konuştu.

Renzi, İtalya'da sorumluluk alma geleneği olmadığını, ancak kendisinin farklı olduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Koltuğumdan oldum

"SENATÖRLERİ KOLTUĞUNDAN ETMEK İSTERKEN, KOLTUĞUMDAN OLDUM"

Yenilgisinin net olduğunu dile getiren Renzi, ülkenin iyiliği için elinden geleni yaptığını, ancak bunun anlaşılmadığını ifade etti.

Yaptıklarından pişmanlık duymadığını belirten Matteo Renzi, reform paketinin en önemli maddelerinden biri olan Cumhuriyet Senatosu'ndaki üye sayısının azaltılmasına atıfta bulunarak, "Onları koltuğundan etmek isterken kendi koltuğumdan oldum" dedi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Koltuğumdan oldum

"BOĞAZIM DÜĞÜMLENİYOR"

Renzi sözlerinin devamında "İtalyan siyasetinde kimse kaybetmez ama ben farklıyım. Kaybettim. Bunu boğazım düğümlense de yüksek sesle söylemek istiyorum. Ben zafere taşıyamadım ama gerçekten bu aşamaya kadar yapılması gereken neyse onu yaptım" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya eşi Agnese Landini ile gelen Renzi, bin günlük yorucu iktidarı boyunca kendisine destek veren eşi ve çocuklarına, ayrıca kendisini takip eden gazetecilere özel olarak teşekkür etti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Koltuğumdan oldum

İSTİFA MEKTUBUNU SUNACAK

Renzi, Pazartesi öğleden sonra son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya istifa mektubunu sunacağını kaydetti.

Renzi'nin, yaklaşık 1000 günlük başbakanlık görevi boyunca kendisini destekleyen eşi Agnese ve çocuklarına teşekkür ettiği sözleri sarf ederken duygulandığı gözlendi.

SORUMLULUK CUMHURBAŞKANI'NDA

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın, Renzi'nin istifasını kabul etmeyerek, hükümet kurma görevini iktidardaki Demokratik Parti'den (PD) başka bir isme vermesi, teknokratlar hükümeti kurulmasını ya da erken seçime gidilmesini isteme seçenekleri söz konusu.

Anayasa reformunun reddedilmesinin, bir hükümet krizine ve mali piyasalarda aşırı dalgalanmalara yol açabileceği endişesi yaşanıyordu.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Koltuğumdan oldum