KKTC Cumhurbaşkanı: Ambargolar bir insanlık ayıbıdır

KKTC Cumhurbaşkanı: Ambargolar bir insanlık ayıbıdır

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorunu ile ilgili hep iyi niyetle anlaşmanın yollarını aradıklarını belirterek, “Anlaşma yapma imkanı ortaya çıktığı zaman da masadan kaçan ya da reddeden taraf hep Rum tarafı olduğu halde ambargolar hep bize uygulandı. Bu bir insanlık ayıbıdır” dedi.

HEYET BİRARAYA GELDİ

Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'de temaslarda bulunan Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de hazır bulundu.

''ETKİNLİKLER BİZİM İÇİN GÜÇ KAYNAĞI OLACAKTIR''

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu'nun Avrupa ve diğer ülkelerde Kıbrıs Türk'ü adına lobicilik faaliyetlerinde bulunmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, 10 milyon üyeyle Türkiye'nin en güçlü kuruluşlarından biri olan Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu'nun yapacağı ve katılacağı etkinliklerde Kıbrıs ile ilgili vereceği mesajların kendileri için büyük bir güç kaynağı olacağını belirtti.

''ÖN PLANDA OLMAK BİZİ MEMNUN EDİYOR''

Kıbrıs Türkü'nün de kendini anlatmaya çalıştığını ancak böylesi bir kuruluşun yapacağı lobi çalışmasının çok daha etkili olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, genç ve dinamik kişilerle çalışan topluluğun, verdiği mesajlarla sarf ettiği gayretlerin nasibini aldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Yapacağınız toplantılarda ve katılacağınız etkinliklerde KKTC'nin ön planda olması tabi ki bizi memnun ediyor” dedi.

''KAÇAN TARAF HEP RUM TARAFIYDI''

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, devam eden müzakere sürecine verilen desteğe de teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak hep iyi niyetle anlaşmanın yollarını aradık. Anlaşma yapma imkanı ortaya çıktığı zaman da masadan kaçan ya da reddeden taraf hep Rum tarafı olduğu halde ambargolar hep bize uygulandı. Bu bir insanlık ayıbıdır. Demokratik kuruluşların bu konudaki hassasiyeti ve bunu dillendirmesi, oldukça fayda sağlar.”

RUSYA VETO ETTİ

Atasoy'un yakın zamanda BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşecek olmasının, bazı konuların açılması bakımından da önemli olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, eski genel sekreter Kofi Annan'ın 2004'te Annan Planı'nın reddedilmesi sonrasında yazdığı raporun, Rusya'nın vetosuyla BM raflarında kaldığını söyledi.

''VETO HAKKI BİZİM İÇİN DEZAVANTAJ''

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Maalesef o mektup açılıp okunmadı bile. O mektup Güvenlik Konseyi'nde okunsaydı, bize uygulanan ambargonun kalması için o gün ilk adım atılmış olurdu. Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip olması bizim için dezavantaj, Rumlar için ise avantajdır. Bu bize her zaman sıkıntı, Rum'a da kaçma fırsatı yaratıyor” diye konuştu.