Mevlüt Çavuşoğlu, Pompeo'nun iddialarını yalanladı
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai, Türkiye-Tayland İkinci Ortak Eylem Planı’nın imza törenine katıldı.

Törenin ardından açıklama yapan Mevlüt Çavuşoğlu'na, ABD eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun kitabında yazdıkları soruldu.

"Darbe girişimini destekledi"

"Gerçek dışı ve dezenformasyon var." diyen Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı;

"Pompeo, bu kitabı sanırım başkanlık adaylığında ya da adaylığının kampanyasını başlatmak için yazmış. Öyle düşünüyorum. Bu iddialarla ilgili bir kere gerçek dışı bilgiler var. Diplomatik bir dille söylüyorum. Siz buna yalan da diyebilirsiniz. Abartı var ve çifte standart var. Ayrıca bugüne kadar terörizme destekleri konusunda, ABD'de ciddi suçtur, yargı sürecine tabi olmamak için dezenformasyon var. Türk ordusunun DEAŞ'ı yenme kapasitesi olmadığını gördük demesi ibretlik. DEAŞ'a karşı göğüs göğüse mücadele eden tek NATO ordusu, Türk ordusu. Biz Suriye'de DEAŞ'lı teröristleri elemine ederken, Suriye'nin kuzeyini temizlerken, ABD, Pompeo döneminde YPG/PKK ile birlikte DEAŞ'lıları otobüs ve uçaklara bindirerek Afganistan'a gönderdiler. Bugün Afganistan'daki terör saldırılarının müsebbibi de bunlar. Türk ordusunun kapasitesini herkes gördü. NATO'da en büyük ikinci güç olan Türk ordusunun gücünü herkes gördü. Diğer yandan, 2019'da İstanbul'daki görüşmede Pompeo'nun yanındaydım. Biz onların belgesinin müzakere edilemez bulduk, daha sonra yeni belgeyle müzakere ettik. Bu ortak açıklamanın yükümlülüklerini yerine getirmediler, dürüst olmadıklarını gösterdiler. Cumhurbaşkanımız ile Pence arasında baş başa bir görüşme gerçekleştirildi. Pompeo'nun bu sürede canının sıkıldığını gördük. Protokol gereği liderler içeri gitmenin doğru olmayacağını söyledim, kendisini uyardım. Şimdi rahatsızlığını anlıyoruz. İğrenç dediği görüntülerin olduğu gece FETÖ 251 vatandaşımızı öldürdü. Kendisi de darbe girişimini desteklemiştir. Videodan rahatsız olmasının sebebi de budur. Çünkü o görüntüler darbenin nasıl başladığını ve Türk milletinin darbeyi nasıl yendiğini gösteriyor. Patrikhaneyle ilgili ziyaretinde patrik orada, cemaatler, vakıflar orada. Türkiye hiçbirisini tehdit etmez. Yunanistan'da Batı Trakya Türklerinin hakkının gasp edilmesi gibi bir durum yok. Patriğe herhangi bir tehditte bulunmamız bizim mümkün değil. Kendisine de her türlü desteği veriyoruz. Yalnız bu ziyareti İstanbul'a yapmak istediğini, benimle de orada görüşmek istediğini söyledi. Benim de cevabım net. Benimle görüşmek isteyen Ankara'ya gelir, ben onun ayağına gitmem dedim. Olay bundan ibaret. Kitapta yazan unsurların çoğu gerçek dışı."