Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a sert uyarı
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Roman mevkidaşı ile düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda değerlendirmeler yapan Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'ın provokasyonlarına karşı oldukça net mesajlar verdi.

Rüzgar ekenin fırtına biçeceğini dile getiren Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, barış istenmiyorsa bir gece ansızın gerekenin yapılacağını açık açık söyledi.

Türkiye'nin Yunanistan'a karşı aldığı bu net tavır, Yunan medyasında geniş yer buldu.

"Barışı istemeyen Yunanistan"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

“Maalesef Yunanistan provokasyona devam ediyor. Bizim buna sessiz kalmamız mümkün değil. Yunanistan’ı bu şekilde çıldırtan, silahsızlandırılmış adaların statüsünü Yunanistan ihlal ettikten sonra BM’ye gönderdiğimiz mektuplar. Barışı aslında istemeyen Yunanistan.

Çünkü barış anlaşmalarını ihlal ediyor. Gönderdiğimiz mektuplarda adaların statüsü ile egemenliği arasında doğrudan bir bağlantı var, Yunanistan'ın ihlalden vazgeçmezse bunların egemenliği tartışılır.

"Adaların ihlalinden Yunanistan'ın vazgeçmesi lazım"

Yunanistan bizim güvenliğimize yönelik anlaşmalara rağmen olumsuz adımlar atıyor, dolayısıyla bizim buna sessiz kalmamız mümkün değil. Bu adaların ihlalinden Yunanistan'ın vazgeçmesi lazım. Ya Yunanistan bu konuda geri adım atar, anlaşmalara uyar ya da biz gereğini yaparız. Cumhurbaşkanımızın bir gece ansızın demesinin sebebi bu. Bu tehditlere karşı bizim duyarsız kalmamız mümkün değil.

"Barışı istemiyorsan biz de gereğini bir gece ansızın yaparız"

Barışı istemeyen ve 2 anlaşmaya uymayan Yunanistan ve dolayısıyla biz bunlara sessiz kalmayız, gereken adımları hem hukuki olarak hem de sahada atmaya devam edeceğiz.

Gerekli her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz.

Yunanistan şunu unutmasın, rüzgar eken fırtına biçer.

Barışı istemiyorsan biz de gereğini bir gece ansızın yaparız."

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a bir gece ansızın çağrısı VİDEO


"Finlandiya Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye gelmesi önemli"

İki ülkenin NATO sürecine dair açıklama yapan Çavuşoğlu, şu ifadelerle devam etti;

"Bugüne kadar atılan adımları memnuniyet ile karşıladığımızı; ama atılması gereken adımların da olduğunu kendilerine söyledik. Finlandiya Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye gelmesi önemli. Çünkü Finlandiya’dan henüz bize yönelik silah ambargosunun kaldırıldığına yönelik bir açıklama olmadı, bu açıklamayı da kendilerinden bekliyoruz. İki ülke arasında uygulamada bir ayrım yapmıyoruz. Göreceli olarak bizim Finlandiya ile daha az problemimiz var. İsveç’in daha somut atması gereken adımlar var. Mesela terörizmin finansmanı suçluların Türkiye’ye iadesi. Şahsın Türkiye’ye iade kararı memnuniyet verici. Bizim listemizde adı yoktu. Ama sonuç olarak olup olmaması önemli değil. Listede olan kişilerin de Türkiye’ye iade edilmesi, orada bulunanların mal varlıklarının dondurulması gibi taleplerimiz ciddi taleplerdir. Bu atılan ve atılacak adımlar konusunda TBMM ve halkımızın ikna olması gerekiyor. Yeni hükümet ile birlikte daha olumlu atmosfer içinde sürecin ilerlediğini söylemek isterim. Üyelik konusu tamamen onların 3’lü anlaşmadaki şartları yerine tam olarak yerine getirmesine bağlıdır."