Süleyman Soylu: Terörist sayısı 120'nin altına düşürüldü

Yurt genelinde terörle mücadele kapsamında başlatılan operasyonlar hız kesmeden devam ediyor.

Başlatılan operasyonlar kapsamında 2022 yılında, yurt içinde ve sınır bölgelerinde ülke güvenliğini bozacak şahıslara geçit verilmedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da 2022 yılı değerlendirme toplantısına katıldı.

Burada önemli açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, terörle mücadeledeki son durumu aktardı.

Süleyman Soylu: Terörist sayısı 120'nin altına düşürüldü ViDEO

Süleyman Soylu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Pasaport taleplerini 3 gün içerisinde adreslerine gönderiyoruz"

"Gerek eğitim gerekse tatbikatlarımızın ne kadar verimli olduğunu bu dönemde yaşanan afetlerde test edebildik. Ayrıca 54 bin 300'ü aşkın tatbikat hedefiyle 'tatbikatlar yılı' ilan ettiğimiz 2022'de afetle ilgili 94 binden fazla tatbikatı başarıyla tüm kurumlarımızda, Türkiye'de konu olarak da ilk kez gerçekleşen tatbikatları yaparak sağladık. Ayrıca Türkiye'de ilk defa tüm ülkede eş zamanlı olarak 'çök, kapan, tutun' tatbikatları gerçekleştirdik.

Yılbaşı itibarıyla yapılan bütün pasaport taleplerini 3 gün içerisinde adreslerine gönderiyoruz. Geçen ay yapılan pasaport taleplerini de belli zaman aralıklarıyla beraber vatandaşlarımıza göndereceğiz. Bugün itibarıyla yapılan tüm pasaport taleplerini aynı gün basarak 3 gün içerisinde vatandaşımıza gönderiyoruz. Yani eski sisteme dönmüş olduk.

Süleyman Soylu: Terörist sayısı 120'nin altına düşürüldü

"Bin 220 terörist etkisiz hale getirildi"

Kırsalda 578'i büyük ve orta çaplı, toplam 130 bin 981, şehirlerde ise tüm terör örgütlerine yönelik 17 bin 320 olmak üzere toplam 148 bin 301 operasyon yapıldı.

2022'de aralarında İçişleri Bakanlığı Terörden Arananlar Listesi'nde yer alan 2'si kırmızı, 4'ü mavi, 5'i yeşil, 19'u turuncu, 27'si gri ve 30'u liste dışı olmak üzere toplam 87 sözde üst düzey teröristin de aralarında bulunduğu, çeşitli terör örgütlerine mensup bin 220 terörist etkisiz hale getirildi.

107'si ölü, 974'ü sağ/yaralı, 139'u ise teslim şeklindedir. Etkisiz hale getirilen teröristlerinden 907'si PKK/KCK, 294'ü DEAŞ, 19'u ise sol terör örgütü mensubudur. Ayrıca terör örgütlerine yardım yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu tespit edilen 29 bin 751 kişi, FETÖ/PDY 17 bin 805, PKK/KCK 8 bin 410, DEAŞ 2 bin 820, sol terör örgütünden 716 şahıs gözaltına alınmıştır.

"Yurt içi terörist sayısı 120'nin altına inmiştir"

Örgütün karşı karşıya kaldığı tablonun, büyük bir acziyet içinde olduğu ve özellikle devletimizin ailelerle beraber ortaya koyduğu ikna metodolojisinde, terör örgütünden bizim 125 kişiyi ikna ettiğimiz ve adalete teslim ettiğimiz gerçeği vaka iken, aynı zamanda yıllara göre katılım grafiğinde 2022 yılında terör örgütü ancak 57 kişiyi dağa çıkarabilmiştir. Bizim devlet olarak, terör örgütünün içerisinde duhul etme, oradan aileleriyle beraber onları ikna etme kabiliyetimiz, PKK terör örgütünün bu konudaki teslimiyetinin en önemli göstergelerinden birisidir. Bu mücadelemiz sonucunda yurt içi terörist sayısı 120'nin altına inmiştir.

Süleyman Soylu: Terörist sayısı 120'nin altına düşürüldü

"313 bin 116 kişi gözaltına alındı"

Yapılan operasyonlar neticesinde 2022 yılında 1190 sığınak/barınak/mağara kullanılamaz hale getirilmiştir. 662'si ağır 989 silah, 1131 adet el bombası, 7,9 ton patlayıcı madde 275 adet EYP/mayın imha edilmiş, 429 bin 776 adet muhtelif mühimmat ele geçirilmiştir. Örneğin Tendürek Dağı terörden arındırılmış ve temizlenmiştir. Çemçe Madur, terörden arındırılmış ve temizlenmiştir. Amanos Dağları yani Hatay, Mersin'den Adıyaman'a kadar olan hat terörden arındırılmış ve temizlenmiştir. Bunu şunun için söylüyorum. Burası temizlendikten sonra bitmiyor. Yani teröristin orada sıfıra inmesi bize yeterli değil. Onun o güne kadar kullandığı bütün barınaklar ve sığınaklar da milim milim, santim santim aranıyor.

2022'de gerçekleştirilen 245 bin 785 operasyonda 313 bin 116 kişi gözaltına alındı. 29 bin 105 kişi ise tutuklandı.

Ele geçirilenler

Operasyonlarda 62 ton 321 kilo esrar, 8 ton 534 kilo skunk, 6 ton 878 kilo eroin, 1 ton 214 kilo kokain, 1 ton 33 kilo sentetik kannabinoid, 11 ton 667 kilo metamfetamin, 3 milyon 427 bin 782 adet ekstazi, 6 milyon 566 bin 564 adet captagon, 12 milyon 625 bin 306 adet sentetik ecza, 109 milyon 572 bin 987 kök kenevir ele geçirildi.

"Bugüne kadar 40 arama gerçekleştirildi"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bugüne kadar 40 telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktaran Bakan Soylu, “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır. Cevapsız aramalarımız da vardır. Cep telefonu aramaları da vardır. Bugüne kadar 40 arama gerçekleştirildi. 20 tanesiyle karşılıklı görüşme yapılmış. Bütün arama kayıtları burada. 29 keresini karşı taraf aramış, 11'ine de ben geri dönmüşüm. Bana 'CHP Genel Merkezi'ne karşı beni ezdirme' diyebilirsin, hemşeri olduğumuzu söyleyebilirsin. Ama 'yalan' demen normal değildir.

Basın toplantısında arkadaşların verdiği bilgiler çerçevesinde bir iflası görüyoruz. Bu adamları yoldan geçerken mi aldık. 'İddia ettiğiniz kişileri belediyeye almadım, bana iftira atıyorsunuz' demedi. Kıvırmak doğru değil. Değer ailesi nedir? Terör örgütü PKK dağa adam götürüyor, kardeşlerini işe sokuyor belediyelerde. Yaptığı açıklamalarda 'terör örgütüyle irtibatlıları almadım' demiyor. Bunun bir karşılığı yoktur. Devlet bunu sorgulamakla mükelleftir.

"Ömrü devlete küfretmekle geçen insanları karşısına dizmiş"

Ben bunları işten atacak yetkiye sahip değilim. Atıldıktan sonra burada bitmiyor. Atılanlar OHAL kurumuna başvuruyor. Ondan sonra da mahkeme süreci var ve oraya gidiyor. Ben İBB'ye sandalye atacağım, acaba Ekrem İmamoğlu bugün işe kimi aldı? Ömrü devlete küfretmekle geçen insanları karşısına dizmiş, devlete küfür etmeyi takla atarak değiştiren anlayışı devam ettirmeye çalışıyorlar. 'Ben iki taneyi tespit ettim, attım' diyor. Demek ki atma yetkin var.

"Bundan sonrası yargının işi"

Selpakla beraber yüzlerini siler dururlar. Yalan adamı terletir. Geçen sene Özgür Özel'in sorduğu soru üzerine, dedik ki terörle iltisaklı gözüküyor. Müfettiş görevlendirdik, müfettiş işini 11 ayda bitirdi. Dosyayı tanzim ettiler, yargıya gönderdiler. Bundan sonrası yargının işi. Senin de teftiş kurulun var. İncelemeni yaparsın. Yaptığı açıklamalardan hiçbirinde 'ben terör örgütüyle iltisaklıları almadım' demiyor. 'Aldım ama sorun bakalım niye aldım' diyor." 

Sinan Ateş cinayeti

Konuşmalarında Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş cinayetine de yer veren Soylu, "Burada tetiği çekenin haricindekilerden bir kişi daha, yani hedefimizdeki iki kişi aranıyor. Burada onları da bulacağız ve adalete teslim edeceğiz.

Buradaki soruşturmanın selameti açısından söyleyeceklerimiz budur. Sosyal medya dedikoduları üzerinden adım atmak doğru değil. Milletimiz emin olsun, araştırmalar kamuoyu nezdinde bilgilendirme yapılarak ilerleyecektir." şeklinde konuştu.

Süleyman Soylu: Terörist sayısı 120'nin altına düşürüldü