Sütün satış fiyatı 4 lira 70 kuruşa yükseldi
AA & Ensonhaber

Türkiye'de döviz kurlarındaki hareketlilik gıda ürünlerine yansımaya devam ediyor.

Dün, üretim maliyetinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu bir araya geldi.

En son 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 3 lira 20 kuruş olarak belirlenmesinden sonra sütün satış fiyatına yeniden zam geldi.

Ulusal Süt Konseyi'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, alınan kararlara yönelik şu ifadelere yer verildi;

8 ARALIK'TAN İTİBAREN LİTRESİ 4,70 LİRA

"Bu kapsamda 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 lira olarak belirlenmiştir.

Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için yaklaşık 7 kuruş fark uygulanacaktır.

MALİYET ARTIŞI DEVAM EDERSE ZAM İÇİN BİR KEZ DAHA TOPLANILACAK

Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir."

ÜRETİCİ MUTLU

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çiğ süt referans fiyatının 4 lira 70 kuruşa yükseltilmesinden memnun olduklarını belirtti.

Özcan, "Şu anki girdi fiyatları nedeniyle üretici mutlu. Üretici için maliyetleri kurtaran bir fiyat. Yem fiyatlarının sabit kalması üreticinin önünü görmesi için son derece önemli. Özellikle yem fiyatları üreticilerin en yüksek girdi maliyetleri arasında yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

SIRA PEYNİR VE YOĞURTTA

Süte gelen yaklaşık yüz 47'lik zam sonrası, hammaddesi süt olan peynir ve yoğurt gibi ürünlere de zam gelmesi bekleniliyor.

Sütün satış fiyatı 4 lira 70 kuruşa yükseldi