Taha Özhan yazdı: Fethullahçı örgüte neden sahip çıkıyorlar
ensonhaber.com

taha ozhan

Politikalarını, AK Parti oylarının düşmesine ya da Erdoğan'ın 'devrilmesine' odaklayanlar, eski Türkiye'nin devamı için son durak olarak Cemaat'e sarılıyor. Cemaat'i savunmak, Erdoğan karşıtlığının bir ifadesi olarak algılandığı için özellikle CHP'lisi, MHP'lisi ya da HDP'lisi fark etmeden Cemaat'e kol kanat geriyor.

Star yazarı Taha Özhan, Cemaat'in eski Türkiye'yi özleyenler, özellikle de Kemalistler için Cemaat'in için bulunmaz bir liman olduğunu, bu yüzden bu limana yanaşanları deşifre eden bir yazı yazdı. İşte o yazı

DARBENİN YAN ÜRÜNÜ

"Eski Türkiye’nin son sığınağı" başlıklı yazısında Fethullahçılığı, 1980 darbesinin yan ürünü olan bir misyoner hareket olarak tanımlayan Taha Özhan, paralel yapının kabul edilmesi için yeterince malzeme olduğunu söyledi.

"Fetullahçılık bir yönüyle ‘new age’ kült bir dünyaya, başka bir yönüyle kadim sapmaya ait bir eğilim. Kadim hikâye veçhesinden bakarsanız, Türkiye’de 20. yüzyılın son çeyreğinde zuhur eden versiyonun bir orijinalliği bulunmuyor. 1980 darbesi sonrasında, aynı darbenin -yan- ürünü olarak kabul edilebilecek bir misyoner hareketten bahsediyoruz.

Daha sonraları devlet içerisinde yoğun bir paralel örgütlenme gerçekleştiren hareketin, 36 yıl önce, 80 darbesiyle eşzamanlı olarak çıkardığı en dikkat çeken yayın organının isminin ‘Sızıntı’ olması da anlamsız bir ‘tesadüf’ olabilir."

ESKİ TÜRKİYE UNSURLARI FETHULLAHÇI OLDU

Paralel yapının kabul edilmesi için yeterince malzeme olduğunu vurgulayan Özhan, bunu kabul etmeyen topluluğun sadece Erdoğan yada Ak Parti düşmanlığıyla değil, eski Türkiye özleminden de kaynaklandığını ifade etti.

"Yaşanan körlüğü sadece AK Parti ve özellikle Erdoğan düşmanlığının geldiği son nokta ile de açıklamak mümkün değil. Zira daha şunun şurasında birkaç yıl evvel aynı örgüt için en ileri ifadeleri kullananların tamamının AK Parti nefreti kayıt altındadır. Bu nefretleri buharlaşmadığına göre, durumu açıklayacak iki ihtimal kalıyor geriye. Birincisi, bütün eski Türkiye unsurları kimse fark etmeden Fetullahçı olmuş durumdalar. Bu pratik olarak mümkün değilse de, Kemalizm’in Türkçü ve Kürtçü bütün damarları Fetullahçılık gibi bir misyoner aklın çok uzağında da değiller. Hemen hepsi çoklu kimlik travmaları yaşamaktalar. Kendi ülkeleriyle başka başkentler üzerinden konuşmakta fazlaca bir sıkıntı görmemekteler. İkincisi ise AK Parti nefretlerinin tıpkı PKK nefretlerini aşması gibi, Fetullahçılıkla da benzer bir ilişki kurmuş durumdalar.

TÜRKİYE'NİN SON SIĞINAĞI: FETHULLAHÇILIK

Yarın dönemin tarihi yazıldığında, laik Türk entelijansiyasının Fetullahçılık fenomenini nasıl ıskaladığı da büyük harflerle kayda geçecektir.  Fetullahçılık eski Türkiye’nin son sığınağı olarak, Kemalizm’in her çeşidinin konforlu bir şekilde barınabileceği bir odak. PKK’dan MHP’ye, CHP’den liberal cemaate varıncaya kadar, fazlaca bir siyasi ve ahlaki hazmetme şikâyeti de yaşamadan son sığınaklarına koşmuşa benziyorlar."

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN..