Güney Kıbrıs TPOA ile ilgili yeni bir karar aldı
ensonhaber.com

Doğu Akdeniz'de münhasır ekonomik bölge içerisinde araştırma faaliyetleri yürüten Türk firmalarına, Güney Kıbrıs'tan yasal işlem başlatıldı.

Özellikle Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO) ile faaliyet gösteren üç şirket hakkında, Güney Kıbrıs yönetimi soruşturma başlattı.

SORUŞTURMA KARARI

Güney Kıbrıs Rum Kıbrıs Kesimi Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, "TPAO ile iş birliği yapan şirketler hakkında hâlihazırda yasal süreç başlattık." dedi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Rum yetkili, "Yavuz için de aynısını yapmaya kararlıyız." diye ekledi. Ajansın haberine göre; Rum yetkililer, söz konusu şirketlerin Türk şirketi olmadığını belirtti, ancak isimlerini açıklamadı.

Güney Kıbrıs TPOA ile ilgili yeni bir karar aldı

Kıbrıs açıklarında hidrokarbon aramak için adanın batısında demirlemiş olan Fatih gemisinin mürettebatı hakkında Rum kesimi tarafından, geçen ay tutuklama emri çıkarılmıştı.

DOĞU AKDENİZ'DE GERGİNLİK

Türkiye'nin tamamen yasal çerçevede yaptığı kendi sınırları içerisindeki arama faaliyetleri Yunanistan, Güney Kıbrıs başta olmak üzere birçok ülke tarafından hukuk dışı olarak görülüyor. Özellikle Türkiye'ye karşı "hukuksuz" girişimlerle müdahaleler ve tehditlerde bulunan Avrupa, sondaj gemilerine yönelik müdahale planları yürütüyor.

Türkiye, olası müdahalalere karşı sondaj gemilerini yalnız bırakmadan eskortlar eşliğinde yüzdürüyor.

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri YouTube'dan İZLE