Güneydoğu Asya'daki göçmen krizini anlama rehberi
Detay Haber

ENSONHABER.COM/DETAY HABER Vatandaş kabul edilmedikleri Myanmar’dan kaçan ancak hiçbir ülke kendilerini kabul etmediği için günlerdir Andaman Denizi'nin ortasında kalan Arakanlı Müslümanların yaşadığı göçmen krizi, 1982'ye dayanıyor.

350 Arakanlı Müslümandan denizin ortasında mahsur kaldı GALERİ

Güneydoğu Asya'daki göçmen krizini anlama rehberi

ASIL İSİMLERİ ROHİNGYA MÜSLÜMANLARI

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları, bu sebeple "devletsiz" sayılıyor.

Birleşmiş Milletler'in "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımladığı Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Bu sebeple de genellikle medyada Arakanlı Müslümanlar olarak anılıyorlar.

350 Arakanlı Müslümandan ölüm haberleri gelmeye başladı İZLE

Güneydoğu Asya'daki göçmen krizini anlama rehberi

NEDEN KAÇIYORLAR?

Rohingya Müslümanları, Myanmar'ın batı kıyı şeridinde Rakhine bölgesinde yaşıyorlar. Ancak Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olaylarından beri bu ülkede yaşayan yüz binlerce Rohingya Müslümanı ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor.

NEREYE GİDİYORLAR?

Rohingya Müslümanlarının gidebilecekleri 4 ülke bulunuyor. Bunlar; Bangladeş, Tayland, Endonezya, ve Malezya.

Rakhine bölgesine en yakın olan Bangladeş'te şu anda yaklaşık 200 bin Rohingya Müslümanı mülteci kamplarında yaşıyor. Ancak bu ülke kendi ekonomik durumlarından dolayı daha fazla mülteci kabul edemiyor.

Güneydoğu Asya'daki göçmen krizini anlama rehberi

TAYLAND'DA İNSAN TACİRLERİNİN ELİNE DÜŞÜYORLAR

Her yıl binlerce mülteci yasa dışı yollarla Tayland'a girmeye çalışıyor. Bu yolları seçen Rohingya Müslümanlarının çoğu insan tacircilerinin ellerine düşüyor.

Hatta Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta gizli bir çalışma kampı tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları bulunmuştu.

Tayland yönetiminin kamplara ve toplu mezarlara gösterdiği sert tepkinin ardından, bölgede insan kaçakçılığı yapanların korkarak göçmenleri Endonezya ve Malezya kıyılarına bıraktığı sanılıyor.

Güneydoğu Asya'daki göçmen krizini anlama rehberi

MALEZYA ARTIK GEÇİT VERMİYOR

Bölge şartlarına göre varlıklı ülkelerden biri olan Malezya, özellikle iş bulma konusunda Rohingya Müslümanlarına umut veren bir ülke ancak son zamanlarda çok fazla kaçak göçmen yakalayan Malezya bu durumdan rahatsız.

Malezya İçişleri Bakanı Yardımcısı Wan Junaidi, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bizden daha ne bekleniyor? Şimdiye kadar sınırlarımızı ihlal eden kişilere son derece nazik davrandık. Kimse kıyılarımızı bu şekilde istila edemez. Burada iyi bir şekilde karşılanmadıkları mesajını onlara doğru şekilde vermemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Güneydoğu Asya'daki göçmen krizini anlama rehberi

ENDONEZYA KABUL ETMEYİNCE DENİZİN ORTASINDA KALDILAR

Rohingya Müslümanlarının göçmen olarak girmeye çalıştığı ülkelerden biri ise Endonezya. Son yapılan açıklamalarda kaçak göçmenleri net bir dille kabul etmeyeceğini açıklayan Endonezya sularında hiçbir gemiye geçit vermiyor.

Son yaşanan olaylar da yine Endonezya'nın bu geri çevirmelerinden biri sonrası yaşandı. Endonezya'nın kabul etmediği 350 Rohingya Müslümanı, Malezya kıyılarında Adaman Denizi'nde mahsur kaldı.

350 Arakanlı Müslümandan ölüm haberleri gelmeye başladıGüneydoğu Asya'daki göçmen krizini anlama rehberi