Hakimlerin bilgi yarışmasına katılmasına izin verilmedi
AA

Yargıtay'da yürütülen Yargı Etiği Reformu çalışmaları kapsamında geçen yıl kurulan Yargı Etiği Kurulu, hakimlerin davranışlarının etik olup olmadığı konusunda kararlar veriyor.

HAKİMİN BİLGİ YARIŞMASINA KATILMASI ETİK DEĞİL

Alınan bilgiye göre, Yargı Etiği Kurulu'na başvuran hakim, bir televizyon kanalında yayınlanan ve tarih sorularının yöneltildiği yarışma programına katılmasının, yargı etiği ilkelerine uygun olup olmadığı konusunda tavsiye istedi.

Yargı Etiği Kurulu, para ödüllü yarışmaya hakimin katılmasını uygun bulmadı.

PARANIN NASIL HARCANACAĞI SORULUYOR

Kurul'un bağlayıcı olmayan tavsiye niteliğindeki kararında, yarışmada tüm soruları bilen yarışmacıya 1 milyon lira ödül verildiği, soruların tamamının bilinmemesi durumunda, yarışmacıların doğru cevap verdikleri ölçüde para ödülü kazanabildikleri belirtildi.

Yarışma programının internetten de izlenebildiği kaydedilen kararda; programda, eğitim durumları ve meslekleri de dahil yarışmacılara bazı sorular yöneltildiği gibi, kazanılacak paranın nasıl harcanacağına dair sohbet amaçlı diyaloglara da yer verilebildiği anlatıldı.

Program sunucusu tarafından her bir sorudan önce kazanılacak para ödülü konusunda, hem yarışmacı hem de izleyenlere yönelik kısa bilgilendirmeler yapıldığı da bildirildi.

PARA, YARIŞMANIN ÖNÜNE ÇIKAN ÖZELLİK

Hakimin, tüm faaliyetlerinde hem mesleğe yaraşır şekilde davranması hem de bunu görüntü olarak ortaya koymasının etik bir yükümlülük olduğuna dikkati çekilen kararda, yarışma programında bilgi ölçmenin yanı sıra ödül kazanma unsurunun da öne çıktığı, özellikle yarışmanın jeneriğinde, sorular sorulurken ve program sırasında sunucu ile yapılan diyaloglarda, "para ödülü" temasının sık sık vurgulandığı belirtildi.

Kararda, yarışma programına katılanın öncelikli amacı para ödülü kazanmak olmasa bile bu hususun, yarışmanın kamuya yansıyan ve öne çıkan karakteristik bir özelliği olduğu ifade edildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)