Kriptolu telefonları üreten Hasan Palaz teslim oldu

PALAZ

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenmesi" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz, avukatıyla Gölbaşı Adliyesi'ne giderek teslim oldu.

"KRİPTOLU TELEFONLARI SADECE ÜRETTİK"

Palaz, adliye önünde basın açıklaması yaparak, TÜBİTAK'ın, kriptolu telefonların sadece tasarım ve üretimini yaptığını söyledi.

Kriptolu telefonları üreten Hasan Palaz teslim oldu İZLE

"TESLİM ETTİKTEN SONRA KİM NE YAPTI BİLMİYORUM"

Kullanılan sertifika, protokoller ve algoritmaların NATO tarafından onaylı olduğunu belirten Palaz, "TÜBİTAK olarak bilgi sahibi de değiliz yani telefon kime tahsis edildi, ne oldu bilmiyoruz. Biz teslim ettikten sonra bu telefonlara kim ne yaptı bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

Adliyeye getirilen şüphelileri başsavcılık tarafından görevlendirilen 5 savcı sorguladı. Savcılar şüphelileri çapraz sorguya alarak kriptolu telefonların dinlemelerini nasıl yaptıklarını sordu.

4 KİŞİ TUTUKLANDI

Kriptolu telefonların dinlenmesi soruşturmasında ifadesi alınan 26 şüpheliden 11'i tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi, 15 kişi serbest bırakıldı. TÜBİTAK BİLGEM eski başkanı Hasan Palaz ile TİB Eski Başkanvekili Osman Nihat Şen de tutuklanması talep edilenlerden.

Savcının tutuklanmasını istediği 11 şüpheliden 4'ü mahkemece tutuklandı.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi Fahrettin Yıldız tarafından sorgulanan isimlerden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) eski Başkanvekili Osman Nihat Şen ile TİB mensupları Bülent Kocagürbüz, İsmail Bakar ve Ferhat Saraç tutuklanarak cezaevine gönderildi.

DEVLETİN ZİRVESİNİ DİNLEDİLER

Soruşturmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldığı biliniyor.