Hasan Ruhani kimdir

Hasan Ruhani kimdir

Hasan Ruhani 1949 yılında doğdu.
Küçük yaşlarda İran'ın dini eğitim merkezi olan Kum kentine gitti ve orada klasik medrese eğitimi aldı.
Din eğitimi alırken bir taraftan da Tahran Üniversitesi'nde hukuk eğitimi derslerine girmeye başladı. Hukuk alanında kendini geliştirmek için 1979 yılında İngiltere'ye gidip Hukuk Sosyolojisi alanında doktora yaptı.
1977 yılında ilk dikkat çeken olayı gerçekleşti. Humeyni'ye İmam denilmesi için minberde açıkladığı öneri devrime destek veren insanlar tarafından benimsendi ve o günden sonra Humeyni'ye İmam Humeyni dendi.
Devrimden önce aktif olarak siyasi faaliyetlere katılıp birçok kez tutuklanan Ruhani, Devrimden sonra muhtelif görevlerde bulundu.
Beş kez dönem milletvekilliği yaptı. İki kez dönem Savunma Komisyonu Başkanı, iki dönem de Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu.
Irak Savaşı esnasında üst düzey komutanlıklar ve Uzmanlar Konseyi Üyeliği yaptı.
Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin kurulması ile birlikte bu Konseyde dini liderin temsilcisi ve Konsey Genel Sekreteri oldu.
Hatemi Hükümeti döneminde Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliğine devam eden ve Nükleer Başmüzakerici olan Ruhani bazı kesimlerin dikkatini çekti ve eleştirildi.
Halen Düzenin Yararını Teşhis Konseyi üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı olan Ruhani bu kurumun Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı'nı yürütmektedir.
Reformist insanların desteğiyle İran'ın yeni Cumhurbaşkanı olmuştur.