Haşim Kılıç'ın ağır eleştirilerinin perde arkası

Haşim Kılıç'ın ağır eleştirilerinin perde arkası

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç'ın gündemi sarsan hükümete yönelik ağır eleştirilerinin şokunu yaşayan AK Parti kurmayları, bu tavrın gerekçeleri arasında Kılıç'ın emekliye ayrıldıktan sonra başına geçmek istediği Vakfın kuruluşunu sağlayacak tasarının askıya alınmasının yattığını savunuyor.

SON ANDA RAFA KALDIRILDI

Vatan gazetesinin haberine göre; Geçtiğimiz kasım ayında yasalaştırılması öngörülürken son anda rafa kaldırılan tasarı, olağanüstü ayrıcalıklara sahip AYM Vakfı'nın kurulmasını, bireysel başvuru harçlarının yüzde 30'unun bu vakfa aktarılmasını, vakfın ayrıca bağış ve yardım toplayabilmesini ve söz konusu vakfa yapılacak bağışların gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmesini öngörüyordu. AYM tarafından hazırlanarak hükümet aracılığıyla Mayıs 2013'te TBMM'ye sunulan tasarı, komisyon aşamasının ardından kasım ayında Genel Kurul gündemine indirilmişti.

MUHALEFET DE KARŞI ÇIKTI

Ancak tasarının Anayasa Mahkemesi Vakfı'nın kuruluşunu ve bu vakfın gelirlerini düzenleyen hükümlerine muhalefet milletvekillerinin yanı sıra AK Parti'den de aralarında yönetici düzeyindekiler de dahil olmak üzere pek çok isimden itiraz geldi. AK Parti kurmayları yaptıkları değerlendirmelerin ardından tasarıda rötuş yapma kararı aldı. Bu çerçevede Genel Kurul'daki görüşmeler aşamasında verilecek önergelerle vakfın gelirleri arasından “yardım ve bağışlar”ın, buna paralel olarak bu yardım ve bağışların vergiden düşürülebilmesine imkan tanıyan hükümlerin tasarı metninden çıkarılması görüşü benimsendi. Bu karar AYM Başkanı'na da iletildi. KILIÇ,

BAŞBAKAN'I ARADI

AK Parti kurmayları “İşte ne olduysa o aşamadan sonra oldu” diyerek şunları aktardı: “Kılıç'ın AYM Başkanlığı'ndan sonra başına geçmek istediği AYM Vakfı'nın kurulmasını öngören, bu vakfın bağış ve yardım toplamasına imkan tanıyan tasarı içimize sinmiyordu. Başbakan'a durumu aktardık. ‘Bağış işi AYM'nin tüm kararlarına şaibe düşürür' dedik. Tartışma yaratan hükümlerin tasarıdan çıkarılmasına karar verildi. Durumu öğrenen Kılıç, Başbakan'a kadar arayıp düzenlemede ısrarcı oldu, ama geri adım atılmadı.