HDP sözcüsünden 1 Kasım yorumu
ensonhaber.com

HDP

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Habertürk'te 1 Kasım seçimlerine ilişkin sorularını yanıtladı. Bilgen, "emanet oylar geri döndü" tartışması hakkında, "Her partinin emanet oyları vardır. Kendimizi acımasızca eleştireceğiz" dedi.

HDP'NİN OY KAYBETMESİNİN NEDENİ ALGI OPERASYONU

Bilgen, HDP'nin 7 Haziran seçimlerine göre 1 Kasım'da oy oranlarının düşmesi için, "Batıdaki şehirlerdeki kaybımız bize yönelik politikalardan dolayı olduğunu görüyoruz. Bize yönelik saldırılar, Ankara saldırısı gibi saldırıların etkisi olduğunu düşünüyoruz. HDP'nin suç örgütü gibi lanse edilmesinin bunda payı var. Algı operasyonu vardı. Barışın seçimden daha önemli olduğu vurgusu daha önem arz ediyor. Ankara'da patlayan bomba bile HDP'ye mal edildi. Yaşanan bu ortamın sorumlusu biz değiliz, ama bu dönemde yapabileceğimiz daha çok şey vardı" dedi.

EMANET OY TARTIŞMASI

Ayhan Bilgen, emanet oy tartışması hakkında da şunları söyledi: "Emanet oy kavramı tartışılabilir. Bütün partilerin oyu emanettir. Hiçbir partinin tapulu oyu yok. MHP'nin kaybettiği oylar da AKP'ye emanet gitmiş olabilir. 7 Haziran sonrasında bize ilk defa oy vermiş kitlenin beklentisini karşılama konusunda yeteri kadar başarılı olamadık. Biz kendimizi acımasızca eleştirerek bu sonuçları tartışacağız. İnsanların korkuları ile umutları arasındaki dengeyi düzenlememiz gerekiyor. Koas korkusu uzlaşmaya ağır bastı demek ki, biz de bundan payımızı aldık."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçimlerin ardından yaptığı balkon konuşmasında da yeni anayasa vurgusuna değinen Bilgen, gereken desteği verebileceklerini söyledi. Bilgen şöyle konuştu: "Anayasa yapmak sadece aritmetiksel sorun değildir. Devletin sınırları, toplumun korkularının aşılması, uzlaşmak ve hepimizin birlikte yaşadığı toplum için hukuki düzeni çizmek önemli. Önümüzdeki dönemde de bir pazarlık konusu olarak görmeyeceğiz. Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması gerekiyor. İktidar partisinin de başkanlık sistemine kitlenmemesi gerekli. Demokrasi konusunda ilkesel uzlaşma gerekiyor. Sayın Şahin'in açıklamaları, bu konuda ders çıkarmadığımızı gösteriyor. Eğer denge denetleme sistemi, yerel yönetimleri güçlendirme şeklinde olursa başkanlık sistemi tartışılabilir. Demokratikleşme konusunda kaygı oluşturcak hiçbir düzene destek vermeyiz."