HDP'den dokunulmazlık başvurusu

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Basın toplantısında gündemi değerlendiren Pervin Buldan, açıklamaların ardından dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis Başkanlığına başvuracaklarını söyledi.

HDP'den dokunulmazlık başvurusu

Pervin Buldan'ın konuşmasından satır başları;

"Bu açıklamanın hemen ardından 80 imzayla dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için Meclis Başkanlığına başvuruyoruz. HDP’yi siyasi linç kampanyasının hedefi haline getirenlere çağrı yapıyoruz. Biz korkmuyoruz. Alnımız açık, başımız diktir. Cumhurbaşkanı'na da çağrı yapıyoruz: Siz de başvurun, dokunulmazlığınızın kaldırılmasını isteyin."

HDP'den dokunulmazlık başvurusu

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "80 milletvekili arkadaşımla birlikte, dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için biz kendimiz dilekçe veriyoruz. Siz var mısınız" demişti.

MEVZUATA GÖRE BÖYLE BİR ŞEY YOK

HDP'lilerin bu açıklaması Meclis kulislerinde şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü mevcut sistem ve mevzuata göre bireysel başvuru ile dokunulmazlıkların kaldırılması mümkün görünmüyor. Meclis içtüzüğünde bununla ilgili açık bir hüküm bulunuyor. İçtüzük'ün 134'üncü maddesinin son fıkrasında "dokunulmazlığının kaldırılmasını üyenin bizzat istemesi yeterli değildir" diye açıkça yazıyor.

HDP'NİN ŞOVU

Bu yüzden HDP'nin bu açıklaması sadece şov niteliği taşıyor. Anayasa ve İçtüzük'e göre milletvekili dokunulmazlığı sadece şu yöntemle kaldırılabiliyor: "Bir milletvekilinin suç işlediği iddiası ile mahkeme fezleke düzenleyerek dokunulmazlığın kaldırılmasını istiyor. TBMM Başkanlığı dosyayı Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'na havale ediyor. Komisyon, hazırlık komisyonu kurarak dosyayı inceliyor. Bu inceleme sonrasında 'dokunulmazlığın kaldırılması ya da dönem sonuna ertelenmesi' kararı veriyor. Komisyonun kararı Meclis Genel Kurulu'nda oylanıyor. Dokunulmazlık kaldırılırsa milletvekili sadece dosyada bulunan suçtan yargılanabiliyor. Her suç için dokunulmazlık ayrı ayrı kaldırılıyor."