Hollanda'da da AB'den çıkma referandumu teklif edildi
Ajanslar

F

Hollanda'nın göçmen karşıtı lideri Geert Wilders, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının ardından kendi ülkelerinin de referanduma gitmesi çağrısında bulundu.

"POLİTİKALARIMIZ BİZİM SORUMLULUĞUMUZDA OLMALI"

Reuters'ın haberine göre Wilders, "Ülkemizin, paramızın, sınırlarımızın ve göçmen politikamızın bizim sorumluluğumuzda olmasını istiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

LE PEN ÖNCE TEBRİK ETTİ SONRA ÇAĞRI YAPTI

Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe partisi lider Marine Le Pen de İngiltere'den ayrılık kararının çıkmasını büyük bir sevinçle karşıladı.

Le Pen önce İngiltere'yi tebrik etti, daha sonra aynı referandumun Fransa'da da yapılması için çağrıda bulundu.

DİĞER ÜLKELER DE ÇIKMAK İSTEYEBİLİR

İngiltere’nin AB ile vardığı anlaşma diğer ülkeler tarafından da talep edilmeye başlanabilir. Bu durumda AB belli adımlar atmak zorunda kalacak.

İngiltere’nin genişleme konusunun da aralarında olduğu bazı politikalarını gözden geçirmesi kaçınılmaz olabilir. Mevcut yaklaşımlarından daha sert politika izleyebilir.

Hollanda'da da AB'den çıkma referandumu teklif edildi

İngiltere Başbakanı Cameron'dan istifa açıklaması İZLE

Muhtemel gelişmeler şöyle:

AB DOMİNO ETKİSİNDEN KORKUYOR

AB’nin ilk hamlesi Brexit’in domino etkisi yaratmasını engellemeye çalışmak olacak. Fransa’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda AB ülkesinde popülist partilerin güç kazanmaya devam etmesi dikkate alınarak, Brexit örneğinin izlenmesini engellemek amacıyla radikal adımlar atılabilir.

FRANSA İLK TAKİP EDECEK ÜLKELERDEN BİRİ

Brexit etkisi altına girme riski en yüksek ülkelerden biri Fransa.

Brexit’in İngiltere açısından fazla sorun yaratmadığı bir durum oluşması halinde Fransa’nın çıkışını savunan aşırı sağın iktidara ulaşması şehir efsanesi olmaktan çıkabilir. Bu da Avrupa projesini yaşamsal bir sorunla karşı karşıya bırakabilir.

Brexit, bazı AB ülkelerinde ekonomi alanında çok olumsuz sonuçlar doğuracağından ekonomik ve sosyal şoklar olabilir. Bunlar da yeni krizleri tetikleyebilir.

Hollanda'da da AB'den çıkma referandumu teklif edildi

BREXİT’TE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Brexit kararı alması halinde sancılı bir ‘boşanma süreci’ yaşanacak. Sonucun yasal açıdan İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı yok. Ancak böyle bir sonucu siyasi açıdan görmezden gelmenin imkanı olmadığından İngiltere Başbakanı Cameron’ın ilgili prosedürü hızla başlatması bekleniyor.

AB ANTLAŞMALARI 2 YIL İÇİNDE İNGİLTERE'DE GEÇERSİZ OLACAK

Boşanmanın başlaması için Cameron’ın kararı Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Süreç bu bildirim yapıldığında başlayacak. Taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak. Bu anlaşma sağlandığı andan itibaren ya da bildirimden sonra en geç iki yıl içinde AB antlaşmaları İngiltere için uygulanır olmaktan çıkacak. Bu süreyi uzatma imkanı olsa da AB ve İngiltere’nin oybirliği gerekiyor.

AYRILMA KARARIYLA GERÇEKLEŞEBİLECEK OPSİYONLAR NELER

İzlanda ve Norveç modeli: Bunlardan ilki ve en sık dile getirileni İngiltere’nin İzlanda ve Norveç’in de yer aldığı Avrupa Ekonomik Alanı’na dahil olması. İngiltere, ortak pazara erişim sağlayacak, ancak AB kararlarına ortak olamayacak.

İsviçre modeli: Yüzlerce anlaşmaya dayanan İsviçre modeli de bir başka model ancak bu anlaşmanın İsviçre’yi bile tatmin etmediği düşünüldüğünde İngiltere için bir opsiyon olabileceğini düşünmek zor. AB’yle Serbest Ticaret Anlaşması ya da Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği benzeri bir anlaşma imzalamak da öteki seçenekler arasında.