Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu
İHA

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, geçtiğimiz yıl mart ayında Marmara ve Ege Denizi’nde ortaya çıkmış, hem balıkçıları hem de turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın girişimleriyle Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da temizleme çalışmaları başlatılmıştı.

Yapılan girişimlerin sonucunda temmuz ayının başlarında müsilaj tabakası denizin dibine çekilmişti.

YENİDEN ÇIKTI

12 Şubat Cumartesi günü Nara Burnu açıklarında teknesiyle balık avına çıkan Çanakkale Kent Konseyi Başkanı ve Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, müsilajın Boğaz'da yeniden kendini göstermesini cep telefonuyla kayıt altına aldı.

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu ViDEO

“HİÇ HOŞ BİR MANZARA DEĞİL”

Kamera kaydı sırasında açıklamalarda da bulunan Kızoğlu, “12 Şubat 2022’de su içerisindeki bulanıklık olarak gözlemlediğimiz müsilaj, bu hafta öbekler oluşturmaya başladı. Geçtiğimiz sene bizi çok üzmüştü. Marmara Denizi, bizim denizimiz ve tüm sınırları ile bize ait. Onun yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuz söylenmişti. Bakanlığımız adımlar atmıştı, Marmara Belediyeler Birliği bu konuda toplantılar düzenlemişti.

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu

“DENETİMLERİN SIKLAŞTIRILMASI GEREKİYOR”

Bunların denetimlerinin bir an önce sıkılaştırılması gerektiği ortada. Yani ileri biyolojik arıtma tesisleri aktif kullanılmalı, arıtılan sular, arıtılmış olsa dahi bertaraf şeklinde derin deşarja tabi tutulmamalı. Bu konuda yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor, denetimlerini sıklaştırması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta böyle öbekleşme yoktu, sadece bulanıklık şeklindeydi. Bu hafta ise grup grup öbekleşmiş durumda. Hiç hoş bir manzara değil, umarım artarak devam etmez.” dedi.

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)