Erzurum'da bebeğini çöpe atan anne ve anneanneye hapis
DHA

Erzurum'un Pasinler ilçesinde, yakınlarının düğünü için Kayseri'den Pasinler'e gelen Ayten Kağızmanlı, misafir olduğu evin tuvaletinde doğum yaptı.

BEBEĞİNİ ÇÖPE ATTI

Ayten Kağızmanlı, durumu annesi Fadime Kağızmanlı'ya anlattı ve evlilik dışı birliktelikten dünyaya getirdiği erkek bebeğini çöpe atmaya karar verdi. Fadime Kağızmanlı, çöp poşetine koyduğu torununu çöp konteynerine attı.

CEMAAT BULDU

Sabah namazı için bölgedeki Hasan Dede Cami'sine giden Seyfettin Çiftçi, çöp konteynerinden gelen bebek ağlama sesini duydu.

Çöpte poşet içinde bebek olduğunu gören Çiftçi, cami imamından yardım istedi. İmam Kamil Turgut ve Seyfettin Çiftçi, polis ve sağlık ekiplerine haber verdi.

ANNE VE ANNEANNE GÖZALTINA ALINDI

Bebek, sağlık ekibi tarafından ambulansla hastaneye kaldırılırken polis, yaptığı araştırmanın ardından kimliğini saptadığı anne Ayten Kağızmanlı ile annesi Fadime Kağızmanlı'yı gözaltına aldı.

TUTUKLANDILAR

Tedavisi tamamlanan bebek, Erzurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Ayten Kağızmanlı ile Fadime Kağızmanlı ise tutuklanarak cezaevine konuldu.

"BEBEĞİN ÖLEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİM"

Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada yargılanan Ayten Kağızmanlı, komşusunun akrabası Y.M. ile isteği dışında ilişkiye girip hamile kaldığını, hamileliğinden 6'ncı ayında haberdar olduğunu belirterek, "Sancılarım tutunca gece tuvalette doğum yaptım. Annem beni ve bebeği görünce şoke oldu. Babamın bana zarar vereceğini düşündüğümden bebeği poşete koyarak anneme verdim. Bebeğin ölebileceğini düşünmedim. Ailemden korktuğum için bebeği dışarıya bıraktım. Çok pişmanım." dedi.

"POŞETİN AĞZINI ÜŞÜMEMESİ İÇİN BAĞLAMIŞTIM"

Uzun süredir psikolojik tedavi gördüğünü söyleyen anneanne Fadime Kağızmanlı ise "Kızım beni uyandırarak 'Anne çok sancım var' dedi. Ben de torunumun sütünden ısıtarak getirip içirdim, sonra yatmaya gittim. Kızım uzun süre tuvaletten çıkmayınca merak ettim. Kapıyı çaldım, önce açmadı. Daha sonra açınca kızım kanlar içerisindeydi, bebeğin de gözleri açıktı. Onları görünce şoke oldum. Bana çok yalvardı 'Anne ne olur babam duymasın' dedi. Evlat işte dayanamıyorsun. Yalın ayak evden çıkmışım o şokla. Bebeği çöpe atmamı istedi. Ben 'Yazık, günah olur, camiye bırakalım' dedim. Camiye gittim, ancak kapısı kapalıydı. Hemen karşısındaki çöp konteynerine bıraktım. İçerisinde karton kutular vardı, onların üzerine koydum. Panikten göbek bağını da kesmemiştik. Kesmiş olsaydık zaten bebek yaşamazdı. Poşetin ağzını üşümemesi için bağlamıştım." diye konuştu.

15'ER YIL HAPİS CEZASI

1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında Fadime ve Ayten Kağızmanlı, 'alt soya ve çocuğa karşı nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 15’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyeti, sanıklara iyi hal indirimi uygulamadı. Ayrıca anne Ayten Kağızmanlı'nın, 10 yıl velayet hakkını kullanmaktan yasaklanmasına karar verildi.

"BEBEĞİ HİÇ EMZİRMEDİ"

Hazırlanan gerekçeli kararda, sanıkların yakalanma korkusunun da verdiği etki ile bebekten kurtulmak için çöp poşetine koydukları bildirildi.

Kararda, "Çöp poşetinin ağzını sanık Ayten'in bağladığı, bebeği hiç emzirmediği, temizleyip vücut ısısının düşmemesi için herhangi bir şekilde bebeği sarmadığı, sanık Fadime'nin de aynı şekilde bebeği muhafaza etmek için herhangi bir çabasının olmadığı, poşetle birlikte bebeği çöp konteynırına bıraktığı ve konteynırın kapağını kapattığı dikkate alındığında sanıkların bebekten bir an önce kurtulmak için öldürme kastı ile hareket ederek iştirak halinde atılı kasten öldürmeye teşebbüs suçunu işledikleri sabit olduğundan ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar vermek gerekmiştir." denildi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)