Gölcük'te 17 Ağustos depreminin denizdeki izleri
DHA

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen depremle büyük bir yıkıma uğradı.

Kent, daha sonra toplarlansa da, yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 17 Ağustos depreminin izleri, su altında tüm gerçekliğiyle duruyor.

Dalgıçlar, depremin 21'inci yıldönümünde Gölcük Değirmendere sahilinde denize çöken vapur iskelesi, dev çınar ağaçları ve otel enkazını görüntüledi. Deprem anında sahilde yaklaşık 4 dönümlük alan deniz tarafından adeta yutuldu.

DENİZ ALTINDA DEPREMİN İZLERİ

Dalış eğitmeni Cihan Arslan, deprem kalıntılarının denizde çok net bir şekilde görüldüğünü belirterek, "Depremden sonra 21 yılı tamamladık. Bu süreç içinde karada kalan deprem kalıntılarının izleri kayboldu. Ama suda ufak tefek şekil değişikliğiyle enkazı çok net olarak görebiliyoruz. Aşağıda dev çınar ağaçlarımız var.

İki büyük binamız var. Bu binalarımız içinde artık balıklar yaşıyor. İnsanlara ait kara parçasının suda ve böyle bir derinlikte olması büyük bir şans ve şansızlık aslında. Bizler hiç bozulmadan bu parkuru yıllarca saklayabildik. Gelen misafirlerimize de depremin izlerini gösterebiliyoruz." dedi.

Depremin izleri denizde silinemedi -2

"ENKAZA DALDIĞIMIZDA O MAHŞER GECESİNİ YAŞIYORUZ"

Enkaz batığını görmek için yurt dışından çok sayıda dalgıcın bölgeye geldiğini söyleyen Arslan, "Enkazın denize çöktüğü bölgeye yurt içinin yanı sıra yurt dışından da dalış yapmaya gelen yabancılar yoğun ilgi gösteriyor. Ben depremi burada yaşadım. Enkaza daldığım zaman o mahşer gecesini yaşıyoruz. Ama ilk dalış yaptığım günü hiç unutamam.

Maskemin içinde gözyaşı nasıl aktığını orada gördüm. Enkazı gördüğüm zaman bütün tüylerim diken diken oldu. Depremi yaşamayan öğrencilerim bana enkazın nasıl oluştuğunu soruyor. Biz de bildiğimiz ve yaşadıklarımızı aktarıyoruz." diye konuştu.

Depremin izleri denizde silinemedi -3

Depremin izleri denizde silinemedi -4

Depremin izleri denizde silinemedi -5

Depremin izleri denizde silinemedi -6

Depremin izleri denizde silinemedi -7

Yalova'da yaşanan deprem 17 Ağustos depremini hatırlattı ViDEO

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)