Manisa'da 1658 yıllık zeytin ağacı meyve verdi
DHA

Manisa'nın Kırkağaç ilçesi Bakır Mahallesi Emirahmet mevkiindeki, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2013 yılında tescillenerek koruma altına alınan, 1658 yaşındaki dünyanın en yaşlı anıt zeytin ağacı hasada hazırlanıyor.

Roma döneminde dikilen ve Roma'dan Bizans'a, ardından Osmanlı İmparatorluğu'na ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar tarihteki en önemli medeniyetleri besleyen zeytin ağacı, adeta tarihe tanıklık ediyor.

4 FARKI ZEYTİN TÜRÜ

Gövde çapı 10.6 metre, tepe çapı 13 metre, boyu ise 6.84 metre olarak tescil edilen dünyanın en yaşlı ürün veren ağacı olma özelliğine sahip zeytin ağacı, üzerinde Edremit, uslu, domat ve Gemlik tipi olmak üzere 4 farklı zeytin türü barındırıyor.

Manisa'da 1658 yıllık zeytin ağacı meyve verdi

GELİRİ AĞACIN BAKIMINDA KULLANILACAK

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı tarafından 2020 yılının ilk ürünleri toplanırken, ekim ayının ortalarına kadar ağaçtaki tüm ürünlerin tamamen hasat edilmesi bekleniyor.

Ağaçtan toplanacak zeytinlerden çıkarılacak yağ, sembolik bir fiyat karşılığında satılarak, geliri ağacın bakımında kullanılacak.

Manisa'da 1658 yıllık zeytin ağacı meyve verdi

“DÜNYANIN MEYVE VEREN EN YAŞLI ZEYTİN AĞACI”

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, zeytin ağacını gelecek nesillere bırakmak için en iyi şekilde koruduklarını ve bakımını yaptıklarını söyledi.

Zeytin ağacının, yaşının yanı sıra üzerinde 4 farklı zeytin türü barındırarak, farklı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Özarı, "Anıt ağacımızı, yıllar önce literatüre aldık. Tabiat Varlıklarını Koruma Vakfı tarafından artık ağacımız tescillendi. Şu an ağacımız 1658 yaşında ve bu özelliği ile dünyanın meyve veren en yaşlı zeytin ağacı. Meyve vermeyen ağaçlar içinde ise dünyanın en yaşlı üçüncü ağacı.” dedi.

Manisa'da 1658 yıllık zeytin ağacı meyve verdi

HER YIL ORTAMA 150 BİN TON ZEYTİN ÇIKIYOR

Zeytin ağacını turizme kazandırma adına çeşitli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Özarı, "Geçen yıl elde ettiğimiz hasattan zeytinlerimizi yağ olarak çıkarttık. Bu zeytinyağlarını Manisa Tarım Fuarı'nın açılışında sembolik bir bedelle bir iş adamına sattık. Bu yıl yine aynı şekilde yapmayı düşünüyoruz. Buradan elde ettiğimiz gelirle ağacımızın ve çevresinin bakımını ve korumasını yapmayı düşünüyoruz. İlçemizde, yaklaşık 100 bin dekar alanda kayıtlı zeytin alanımız var. Ağaç başına 600 kilogram verim elde ettiğimizi düşünürsek her yıl ortalama 150 bin ton zeytin ilçemizden çıkıyor. Bunun bir kısmı sofralık, bir kısmı yağlık olarak çıkıyor. Zeytincilikte ileri bir durumdayız, bunu daha da geliştirebiliriz.

Manisa'da 1658 yıllık zeytin ağacı meyve verdi

“200 KİLOGRAM REKOLTE VE 50 KİLOGRAM YAĞ BEKLİYORUZ”

Bu ağacımıza gelecek olursak, geçen yıl 200 kilogram zeytin çıktı. Bu 200 kilogramlık zeytinden de biz yaklaşık 50 kilogram zeytinyağı elde ettik. Bu sene de aynı zeytinyağı rekoltesini hedefliyoruz. Ağacımızın verimi güzel. Ağacı turizme kazandırmak adına çeşitli kurumlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ağacımızı bu haliyle yılda ortalama 800 kişi ziyaret ediyor." diye konuştu.

Manisa'da 1658 yıllık zeytin ağacı meyve verdi

Manisa'da 1658 yıllık zeytin ağacı meyve verdi

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)