Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor
AA

Muş'un, terörden temizlenen yaylalarında güvenli ortam tesis edildi.

Terörden temizlenen yaylalarda hayvancılık ve besicilik yapma imkanı bulan besiciler, Türkiye'nin önemli hayvancılık bölgelerinden Muş'ta yıllar sonra kavuştukları huzurun tadını çıkarıyor.

YAYLALAR TERÖRDEN ARINDIRILDI

Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlar ile terörden arındırılan yaylalar da bugünlerde binlerce hayvana ev sahipliği yapıyor.

Yeşilin tüm renklerine bürünen, birbirinden farklı çiçeklerle bezenen kentteki 217 yaylada hayvan sürülerini otlatan besiciler, teknolojiden uzakta doğayla iç içe yaşamlarıyla renkli görüntüler oluşturuyor.

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor

YAYLALARA HEM HUZUR, HEM BEREKET GELDİ

Kentte 325 bin büyükbaş, 1 milyon 84 bin de küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu söyleyen Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, havaların ısınmasıyla küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin yaylalara çıktığını belirterek şunları dile getirdi:

"Önceki yıllarda terör belasından dolayı yaylalara çıkamayan vatandaşlarımız, başarılı operasyonların ardından huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla yaylaları kullanmaya başladı. Şu anda yaylalarımızda huzur var. Düzenli olarak yaylalara giderek besicileri ziyaret ediyoruz. İyi bir ekonomi var burada. Güzel bir süreç işliyor. Yaylalarımızla beraber 3,5 milyon dönüm meramız var. Kentimizdeki 217 yaylada sadece bizim hayvanlarımız değil, diğer illerden gelen göçerler de hayvanlarını otlatıyor. Özellikte Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Elazığ ve Siirt illerinden göçerler, yaklaşık 300 bin küçükbaş hayvanla bölgeye geliyor."

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor - FOTO GALERİ

HAYVAN SAYISINDA DA ARTIŞ OLDU

Huzurun sağlanmasıyla hayvancılığın ekonomiye katkısının da arttığını vurgulayan Aydın, daha önce 900 bin olan küçükbaş hayvan sayısının 1 milyon 84 bine yükseldiğini, insanların yeniden hayvancılığa yönelmeye başladığını aktardı.

Hayvan yetiştiricilerinin artık korkmadan yaylalara çıkabildiğine dikkati çeken Aydın, "Bu sayede yaylalarımız şenlendi. Ülke ve Muş ekonomisine büyük katkı sağladı. Şu anda yaylalarımızda güven ve huzur ortamı var. Besiciler Muş Ovası'nı tercih ediyor. İlimiz verimli yayla ve meralara sahip. Burada otlayan hayvanlarımızın hem etleri lezzetli hem de sütleri doğal oluyor. Bu nedenle hayvancılığımız her geçen gün büyüyor. Geçen yıla göre küçükbaş hayvanda yüzde 5, büyükbaş hayvanda ise yüzde 7 oranında bir artış meydana geldi. Bu ivmenin süreceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor - VİDEO

HUZURLARI YERİNDE

Besicilerden Sacit Sönmez ise havaların ısınmasıyla yaylalara çıktıklarını belirterek, "10 bin hayvanımız var. Yaylamız bize yeterli gelmiyor. Burada huzurumuz yerinde. 45 gündür yayladayız. Burada yazı geçirdikten sona köye döneceğiz." dedi.

Besici Erdal Aslan da tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu ifade ederek, yaz boyunca yaylalarda hayvanlarını otlattıklarını, elde ettikleri sütle yaptıkları ürünleri satarak geçindiklerini aktardı.

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor

Muş'un terörden temizlenen yaylalarında hayvanlar otluyor

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)