İçişleri Bakanı Efkan Ala Güvenlik Paketini anlattı

e

İçişleri Bakanı Ala, İçişleri Komisyonu’nda İç Güvenlik Reform Tasarısı hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Bakan Ala, tasarı ile Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ve diğer kanunlarda, Emniyet Teşkilatı Kanunu, Jandarma ve Sahil Güvenlik ile ilgili Kanunlarda, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda değişiklikler öngörüldüğünü belirtti. Arama yetkisini sahada görev yapan bütün kolluk yetkililerine vermediklerini belirten Ala, onların önceden belirlenen amirlerine yetkiyi verdiklerini kaydetti. İçişleri Bakanı Ala, şunları kaydetti:

“Belli suçlarda ve suçüstü hallerde düzenlemeler yapılmıştır. Bunun nedeni vatandaşlarımızın, sokaklarında, mahallelerinde gerçekten suçluların olduğu kanaatine vardıklarında devlet görevlilerinin, bu suçlularla mücadelede, hırsızlık yapanla, gasp yapanla, uyuşturucu satanla bir zafiyet olmaması içindir. Bunların o anda, adli birime ulaşması zordur, o anda müdahale edilmesi gerekten hususlarda müdahale edilmesini sağlayan hususlardır. İkincil düzenlemelerle denetim daha da detaylandırılacaktır.”

MOLOTOF SİLAH SAYILACAK

Vatandaşın bir meselede evde veya işyerinde ifadesinin alınabileceğini söyleyen Ala, vatandaşın kararına göre işlem tesis edileceğini kaydetti. Molotofun silah olarak tanımlandığını vurgulayan Ala, “Suç işlendikten sonra silah olarak tanımlanması berraklık teşkil etmiyor. Molotof ve benzeri maddeler, boğucu maddeler, Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanmıştır, ona herhangi bir ekleme yapmıyoruz. Kolluk birimlerine bunu kullanacak olan bir gösteride, biçimde, milletin hayatını tehlikeye düşürecek ve bazen silahtan daha ağır etkileri olan yeni yönteme karşı kolluk kuvvetlerinin ölçülü tedbirler alabilmesini, etkisizleştirecek düzeyde silah kullanabilmesini düzenleyen maddeler yer almaktadır” diye konuştu.

YÜZÜNÜ GİZLEYİP, OLAY ÇIKARAN TUTUKLANABİLECEK

Dinleme yetkisiyle ilgili ise Bakan Ala, “Şu anda 24 saate kadar dinleme yetkisi var. Bu yetki devam ederken, 24 saat içerisinde hakime başvuruluyor. Hakim 24 saat içerisinde karar veriyor. Hakim karar verene kadar 48 saati aşmamak üzere düzenleme getiriliyor” ifadelerini kullandı. Şiddet içeren toplantılara ilişkin düzenleme de getirdiklerini söyleyen Ala, “Yüzünü gizleyerek milletin can ve mal güvenliğine kast ettiklerinde yakalandıklarında tutuklanmalarını sağlayabilecek düzenlemeler yapıyoruz. Kimliğini gizlemek amacıyla yüzünü örten, şiddet kullanan ve molotof atanlara karşı düzenlemeler vardır” diye konuştu.

BONZAİ, EROİN İLE EŞ DEĞER OLACAK

Bonzainin eroin ile eş değer olmasına ilişkin düzenleme yapacaklarına dikkat çeken Ala, “Okul, yurt, hastane, ibadethane gibi yerlerde satılmasının cezalarını yarı yarıya arttıracak düzenlemeler getiriyoruz. Narko timler kurarak bunları tamamen kontrol altına almayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Gözaltı süresine ilişkin olarak Ala, “Suçüstü ile sınırlı olmak koşuluyla belirli suçlarda, mülki amirin belirlediği kolluk amirinin emriyle 24 saate kadar ve şiddete dayalı toplu suçlarda 48 saate kadar gözaltı yetkisi veriliyor. Cinsel saldırı, çocuklara cinsel istismar, uyuşturucu imal ve ticareti, fuhuş, cebir ve şiddet içeren suçlar, sokağa çıkma yasağını ihlal etme gibi suçlarda ve yetkili amirin talimatıyla gözaltına alma yetkisi veriliyor” şeklinde konuştu.

KOMUTANLARI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ATAYACAK

Kiralık araçlarda yer tespit cihazının araca takılmasının önünün de açıldığını kaydeden Ala, aracın tespitinin şirketler tarafından da istendiğini ifade etti. Jandarma Teşkilatı’na ilişkin düzenleme yaptıklarını açıklayan Bakan Ala, “Büyükşehir Belediye kurulan şehirlerde jandarmaya Büyükşehir Belediye sınırları içerinde görev ve yetki alanını siyasi iradeye alıyoruz. Atama konusunda düzenleme yapıyoruz. İl ve ilçe jandarma komutanları ataması İçişleri Bakanlığı’na veriliyor” diye konuştu. Vatandaşların pasaport, sürücü belgesi gibi belgelerin nüfus müdürlükleri tarafından verilmesini sağlayacaklarını ifade eden Ala, vatandaşın adres değişikliklerinin elektrik, su doğalgaz gibi abonelikleri yaptığı zaman otomatik olarak yapılacağını sözlerine ekledi.