İflas erteleme uygulaması kaldırılıyor
AA

İflas erteleme uygulaması kaldırılıyor

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısında, ''Yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan'' reform paketini açıkladı.

"KÖTÜYE KULLANILMAYA AÇIK..."

Akdağ, iflas ertelemeyle ilgili "Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz" ifadelerini kullandı.

BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR? HUKUK DANIŞMANIMIZ TEKNAİL ÖZDERYOL AYRINTILARI YAZDI

Devlet, iflas etmeye yakın şirketleri iflastan kurtarabilmek için "İflas ertelemesi" uygulaması başlatmıştı. Batmaya yakın şirketleri kurtarma amacı taşıyan bu sistem zamanla, şirketlerin alacaklılara ödeme yapmamak için kötü niyetli olarak kullandğı bir sistem haline dönüştü. Hükümet şimdi bu sistemin kötü niyetlilerce kullanılmasının önünü kesmek için, iflas ertelemeyi kaldırma kararı aldı.

İFLAS ERTELEMEYLE 4 YILLIK KORUMA SAĞLANIYORDU

İşte Hukuk Danışmanımız Avukat Teknail Özderyol'un analiziyle iflas erteleme:

İflasın ertelemesi müessesesi İcra İflas Kanunu’nun 179 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile borca batık olan ancak iyileşme umudu olan şirketlerin Mahkemeye durumlarını anlatan iyileştirme projesi sunmaları ve Mahkemece bu projenin uygun görülmesi halinde kendilerine birer yıl uzatma süreleri ile toplam 4 yıla kadar sağlanan hukuksal bir korumadır. İflas erteleme talebi kabul edilen şirketlere öncelikle Mahkeme tarafından bir kayyım atanmakta ve şirketin işlemleri bu kayyım onayıyla gerçekleşmektedir.

İYİ NİYETLE GETİRİLMİŞ BİR DÜZENLEMEYDİ, KÖTÜYE KULLANANLAR OLDU

Bu süre zarfında iflas erteleme kararından yararlanan şirketlerin aleyhine kamu alacakları da dahil olmak üzere hiçbir alacaklı icra takibi yapamamaktadır. Bu müessesenin düzenleme amacı, piyasada borca batık olan ancak iyileşme umudu bulunan şirketlerin alacaklılar tarafından tazyik edilmelerinin ve nihayetinde iflas etmelerinin önüne geçmek için iyi niyetle getirilmiş bir düzenleme iken, zamanla ülkemizde kötüye kullanılan ve adeta alacaklıların aleyhine işleyen bir müessese olduğunu müşahede ediyoruz.

AMAÇ BORÇLU ŞİRKETİ AYAKTA TUTABİLMEKTİ, ALACAKLILAR MAĞDUR EDİLDİ

Zira, bu düzenlemede amaç, borçlu şirketin zaman içerisinde çalışmalarını sürdürmesi, borçlarını düzenli şekilde ödeyerek alacaklıları mağdur etmemesi ve nihayetinde normal işleyişine devam etmesi iken, iflas erteleme kararı verilen şirketlerin ezici bir çoğunluğu mahkemece verilen süreler sonunda iflas etmiş ve alacaklılar bu şekilde mağdur edilmiştir.

Sonuçta Kanunda yer alan bu düzenlemenin amacı dışına çıktığı gözlemlenmektedir. İflas erteleme alan bir şirketle karşılaşan alacaklı, adeta alacağını ne zaman tahsil edeceğini bilemediği bir sürece girmekte ve nihayetinde eğer alacağı büyük bir alacak ise kendisinin de iflas erteleme alan şirket yüzünden battığını gözlemlemekteyiz. Bu durum ekonomik aktörler bakımından sürdürülebilir bir durum değildir.

Avukat Teknail ÖZDERYOL

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)